Redactieblog

537 x bekeken

Pseudomonas in Nieuw-Zeelandse kiwiplantages

Meer dan veertig kiwifruitbedrijven in Nieuw-Zeeland worden verdacht van een besmetting met de bacterie Pseudomonas syringae pv.

Actinidiae (PSA). De besmetting is op drie bedrijven bevestigd, meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw, MAF. Bijna tachtig bedrijven op het Noordereiland worden onderzocht. De Verenigde Staten en Australië hebben inmiddels een importverbod voor kiwi’s uit Nieuw-Zeeland ingesteld.

PSA is een vorm van bacteriekanker die bij fruitbomen voorkomt. De ziekte is zeer moeilijk te bestrijden. De meest infecties gebeuren in het voor- of in het najaar. Na infectie ontstaan bruine vlekken op het blad met gele randen. De ziekte is nooit eerder in Nieuw-Zeeland vastgesteld.

MAF adviseert mensen om niet naar de besmette bedrijven te gaan om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan. De bacterie verspreidt zich via sporen door de lucht, via plantmateriaal en machines.

Voor alle bedrijven geldt een aangescherpt hygiëneprotocol. Het ministerie is gisteren begonnen om besmette bedrijven te bespuiten met koperspray om de bacterie in te dammen.

Nieuw-Zeeland vreest een grote schade in de sector, waar ruim 1 miljard euro in om gaat en waar 25.000 mensen werkzaam in zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.