Redactieblog

258 x bekeken 6 reacties

Grote grazers

Het moet afgelopen zijn met het bijvoeren van konikpaarden, edelherten en heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vindt de commissie-Gabor.

In plaats daarvan moeten de dieren worden afgeschoten. Het grote dilemma is natuurlijk: hebben we het hier over een stuk natuur met volledig wilde dieren waar niet ingegrepen mag worden, of hebben we het over een terrein dat beheerd wordt, en waar de dieren gedomesticeerd zijn? De commissie zegt dat het ergens tussenin zit, maar dat de beheerders hoe dan ook de morele plicht hebben om onnodig lijden bij de dieren te voorkomen.

Wat zo’n internationale commissie vanzelfsprekend niet kan weten, is dat het nog veel sterker ligt. Artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren bepaalt namelijk: “Een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen.” Het is dus niet alleen een morele verplichting, maar het staat gewoon in de wet en het geldt uitdrukkelijk ook voor wilde dieren. De verplichting geldt niet alleen voor beheerders, maar voor iedereen, bijvoorbeeld een passerende wandelaar. Deze zal, als hij een hijgend hert ziet, de dierenambulance moeten bellen.

De vraag is vervolgens: valt onder ‘de nodige zorg verlenen’ ook doodschieten? Het lijkt mij nog niet zo gemakkelijk om deze vaag positief te beantwoorden. Bijvoeren heeft veel nadelen. De belangrijkste: er komen te veel dieren. Maar doodschieten is wel het toppunt van welzijnsbenadeling.

Staatssecretaris Bleker heeft de aanbevelingen overgenomen. Niet meer bijvoeren. Doodschieten. Er worden ook nog enkele schuilplaatsen aangelegd. Alleen al omdat we vinden dat uitzichtloos en ondraaglijk lijden voorkomen moeten worden, kun je niet van natuur spreken. Het heckrund is trouwens zelf niet eens natuurlijk.

We blijven dus gewoon verder knutselen met de extensieve veehouderij Oostvaardersplassen. Suggestie: haal de wolf erbij. Die kan dan een paar edelherten oppeuzelen, daarbij niet gehinderd door morele of juridische verplichtingen. Een volgende commissie zullen we de wolf echter wel niet kunnen besparen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rein

  Toen Gabor nog staatssecretaris van Landbouw was,was hij van mening dat een bepaald hertensoort op de Veluwe maar moest worden afgeschoten,omdat deze dieren hier van oorsprong niet thuis horen.Ik heb Gabor toen een brief gestuurd met de vraag,hoe hij het zou vinden als we alle Hongaren die in 1956 naar Nederland waren gevlucht en hier van oorsprong ook niet thuis horen,ook maar zouden afschieten.Ik wacht nog steeds op een antwoord.

 • no-profile-image

  Cath

  Goed gezegd Herkauwer.
  Het is onvoorstelbaar dat deze figuren, maar door mogen gaan. Sterker zelfs als ze door druk uit de samenleving worden teruggefloten trekken ze zich daar niet veel van aan want stiekemweg gaan ze stug hun gang op de door hun ingezette heilloze weg.
  Wat u zegt over die commissie is helemaal niet te geloven, ze kennen geen schaamte en laten zich niet de 'wet voorschrijven' door het gewone 'plebs'
  Voelen zich ver verheven boven anderen blijkbaar.
  Tegenwoordig komt overal een commissie om de hoek kijken, geen beslissing zonder allerlei onderzoeken en commissies.
  Tja, handig als je jezelf in wilt dekken en nog handiger als je een commissie kunt samenstellen waarbij je bij voorbaat de eind conclusie alvast in kunt vullen.
  Het is maar net welke opdracht je zo'n commissie geeft en binnen welk kader ze de zaken mogen beoordelen.
  Ik hoop van harte dat het gehele beleid eens flink op de schop genomen wordt en men zich eens gaat realiseren dat het onaanvaardbaar is dat het hier in NL een schiet-paradijs is voor jagers.
  Zwijnen, herten, runderen, paarden enz enz..... knal ze maar af! Het wordt weer Kerstmis in het land.

 • no-profile-image

  geen boer

  zoals ik al een keer eerder gezegd heb: alleen de mooiste exemplaren behouden, de rest afschieten, die paar exemplaren netjes verzorgen en de meeste mannelijke casteren. Maak er dan een leuke, ruime kinderboerderij bij met véél minder oppervlakte en beheerd door de reguliere plantsoenendienst o.i.d. van de gemeente Almere. De rest van het terrein met rust en voor de vogels laten. Tenslotte iedereen die aan dit gedoe heeft meegewerkt uit zijn functie ontheffen. Veel kosten bespaard, opgeruimd staat netjes en de vele jonge gezinnen uit Almere hebben er wat aan.

 • no-profile-image

  Cath

  Misselijkmakend dat stomme geleuter over de 'vrije natuur'
  Men hootr zich de ogen uit de 'kop' te schamen.
  Over het paard getilde tuinmannen die zich God wanen in hun eigen (door burgers betaalde) aangelegde, gecreëerde Sim-parken.
  Parkjes hebben wij hier, er is in NL geen wilde natuur.

  En al hoor je er niets van (angst voor machtsmisbruik) maar velen, zeer velen uit de eigen organisaties, de werknemers enz. kotsen hiervan maar durven er gewoon niet openlijk voor uit te komen.

  Het kan wel degelijk anders er zijn veel meer mogelijkheden dan een jaarlijks 'jagersfestijn' te organiseren.
  Elders lukt dat ook. Men weet héél goed dat het anders kan.
  ga maar eens kijken naar de Slikken van Flakkee. Prachtige kudde, mooie diverse natuur met veel Soortenrijkdom.
  Daar heeft men een minimale sterfte weten te behalen.

  Men heeft bewust in oa. de OVP een te hoge begrazing willen creéren om kadaver-eters en liefst flinke groepen wolven aan te trekken want dan hebben we het pas over 'natuur'
  Ja ja, waarom geen beren, waarom slechts beperken tot wolven?? Of andere roofdieren? Hoe ver willen we terug in de tijd?

  Onzin, allemaal flauwekul.
  Van mij mogen ze die megalomane mensen massaal ontslaan.
  Nietsnutten op kosten van de samenleving, die nu met geen andere oplossing kunnen komen dan afschieten.
  WOW, hoe komen ze er op, wat een idee!! :-E

  Veel groen in NL, geweldig!
  Gebieden vrij laten prima, en niet op elke m2 een natuur-manipulator ook prima, maar stop 'á la de minute' met dit totaal mislukte superdure, idiote spelletje van een aantal mensen die met geen teen meer in de realitiet staan.
  Big Fail!!!

 • no-profile-image

  H. van der Wiel

  Het komt er op neer dat we onze bestuurders niet meer kunnen vertrouwen, de beleidsmakers en beslissers moeten laten controleren. We staan erbij en kijken er naar.
  Ben het zeer van harte eens met Cath's commentaar op deze situatie, maar is het niet treurig dat een land wat een lange historie heeft wat betreft het boerenbedrijf, de kennis, kunde en het gevoel voor gezonde veehouderij, langzamerhand zo in de luren is gelegd door machtsverhoudingen, mannetjesmakers en politieke onbenullen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Cath, het was van meet af aan de opzet dat er met het geweer 'gereguleerd' zou gaan worden. Dat was voor mij al klip en klaarhelder toen ik in januari 1993 op de radio toenmalig NB-consulent en fervent hobbyjager Harm de Jong hoorde raaskallen over het uitzetten van edelherten en de mogelijkheid om dan over een aantal jaren de populatie afschotmatig op peil te gaan houden. Een privéwildbaan dus voor rijksambtenaren! Het liep anders en alle populaties groeiende de beheerders én het omrasterde gebied boven de kop. Omdat men de ballen verstand had en hééft van het verantwoord houden van vee en botweg verzuimde om de mandieren te castreren of te steriliseren. We weten allemaal waar dat vorige winter toe geleid heeft! Die zogenaamde specialistencommissie is een farce! Wat die drie Britten van dit soort beheer afweten is onduidelijk, maar van de 4 Nederlanders promoveerde Han Olff op de dis 'on the mechanisms of vegetation succession', Fraukje Ohl op 'Vocalisatie bij honden'(!!!!!) en Jacques van Alphen op een proefschift over Mezen!!! En die andere Jacques is dierenarts bij het commerciële safaripark Beekse Bergen. Conclusie: geen enkele van deze vier ingehuurde "specialisten" weet beroepsmatig ook maar iets van de natuurlijke populatie-ecologie en -dynamiek en het jaarrond metabolisme bij grote grazers. Dit is een Oerrundgrote schande! En dan durven ze dit land een Kenniseconomie te noemen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.