Redactieblog

646 x bekeken

FAO: meer aandacht voor biodiversiteit vee

Steeds meer landen werken aan het behoud van biodiversiteit van landbouwhuisdieren. 

Dat concludeert de wereldvoedselorganisatie FAO in een onderzoek. 191 productielanden werken aan systemen om de variatie in landbouwhuisdieren te registreren en om deze via fokprogramma’s te behouden.

De FAO is positief over deze ontwikkeling, maar benadrukt dat meer actie noodzakelijk is om de genetische variatie in productiedieren te behouden. "Nog steeds is 21 procent van de rassen van landbouwhuisdieren in gevaar. Het gaat om 1710 rassen van landbouwhuisdieren, variërend van kippen tot koeien. In 2008 ging het om 1.649 rassen en in 2006 waren nog 1.491 rassen in gevaar.

Naast de rassen waarvan bekend is dat ze met uitsterven worden bedreigd, is van ongeveer eenderde van de rassen niet bekend hoeveel dieren er nog zijn.

De variatie in rassen is van groot belang voor de elasticiteit van de veestapel. "De bestaande genetische variatie vormen onvervangbare bronnen die van belang zijn voor de voedselzekerheid en agrarische ontwikkeling in de komende decennia. "Klimaatverandering en de nieuwe opkomende besmettelijke dierziekten benadrukken het belang van genetische variatie om in te kunnen spelen op de situatie", aldus de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.