Redactieblog

239 x bekeken 2 reacties

Een op vijf ESBL's mens uit pluimvee-stam

20 procent van de mensen die besmet zijn met ESBL’s hebben te maken met typisch pluimveegerelateerde stammen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 692 mensen die besmet zijn geraakt.

Bij 75 procent van de besmette mensen ging het om E-coli-bacteriën die ESBL’s produceerden. In de meeste gevallen werd hier de humane variant CTXM-15 gevonden. “In 20 procent van de besmettingen worden typisch pluimveegerelateerde stammen gevonden”, zegt Dik Mevius van de faculteit Diergeneeskunde.

Pluimveevlees is volgens Jan Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie, het belangrijkste reservoir voor ESBL-vormende bacteriën in Nederland. Hij baseert zich op een toename van het aantal humane besmettingen met ESBL’s en de toename van ESBL’s in pluimveevlees, die in dezelfde periode plaats vond.

Uit een steekproef in Brabantse ziekenhuizen blijkt dat het aantal patiënten met ESBL’s in de periode 1999 tot 2009 is toegenomen van 0 naar 6 procent. Dat is heel zorgelijk”, aldus Kluytmans. De overdacht van kip op mens gebeurt vooral via pluimveevlees.

"ESBL zit vooral op E. Coli en die kunnen bij niet-hygiënische omgang met vlees de mens infecteren. De kans dat dit gebeurt is niet zo groot, maar door de grote vleesconsumptie is het aantal momenten waarop een besmetting kan plaatsvinden wel groot."

Het type ESBL dat in Nederland wordt gevonden is een ander type dan in andere landen in pluimvee wordt gevonden. "We weten niet hoe dit komt. Het type dat we hier vinden heeft ook geen andere eigenschappen dan andere ESBL’s", zegt Mevius.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  exact, nu de taak aan bleker en zijn mensen om er voor te zorgen dat een Q-koorts aanfluiting voorkomen gaat worden, en het beleid wat betreft esbl's wél op feiten word gebaseerd zonder meteen weer naar die boer te wijzen.

 • no-profile-image

  boer kip

  in de overige 70 procent gaat het om typisch vegatarische gerelateerde stammen, deze komen vooral voor in groentes ( voornamelijk sla)
  Een feit is dat niet alleen de brabantse maar ook alle andere ziekenhuizen in geheel nederland de hygiene maatregelen nog fors verbeterd moeten worden. zeer merkwaardig is wel dat alleen in nederland een ander type is gevonden deze is natuurlijk ondekt door een goed betaalde viroloog.
  Wel is duidelijk dat het meest vookomende type van deze bacterie door vakantie gangers naar Nederland is gebracht. Nu de ziekenhuizen niet zoveel effect hebben gezien bij hun zogenoemde bestrijding van MRSA, proberen ze nu paniek te zaaien met ESBL. Ziekenhuizen moeten met hun vinger eerst naar hun eigen deurmat wijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.