Redactieblog

270 x bekeken 9 reacties

Dubbel gevoel bij FrieslandCampina

FrieslandCampina betaalt nu een goede melkprijs. Maar het democratisch gehalte van de besluitvorming is beneden de maat. Ben ik dan tevreden?

Wat de melkprijs betreft wel. Het kan altijd beter, maar dat we als leden van FrieslandCampina de beste melkprijs van Nederland krijgen – inclusief de verwachte nabetaling – is plezierig. Dat Cono en DOC achterblijven zegt toch iets over de eenzijdigheid van deze coöperaties. Ik weet het, één jaar met de beste melkprijs is geen garantie voor de toekomst, maar het is wel hoopgevend. Wie weet brengt de fusie toch de hetgeen ons door voorzitter Wantenaar is toegezegd: de hoogste melkprijs van Nederland.

Tevreden dus over de melkprijs van dit moment. Ontevreden over de besluitvorming binnen de coöperatie. We hebben onze ledenvergadering gehad en die was ronduit teleurstellend. De bestuursvoorstellen worden verdedigd en amendementen van de leden worden welwillend aangehoord en meegenomen. Welnu, ik wed dat we er niets van terugzien.

De discussie over kwantumtoeslagen en reserveringen maakt duidelijk dat we als leden niets in te brengen hebben. Men luistert wel, brengt een aantal kleine wijzigingen aan en vaart dan z’n eigen koers. Onbevredigend.

De huidige goede melkprijs vergoedt veel. Was dat niet het geval dan ontstond er nu oorlog binnen FrieslandCampina over de besluitvorming met betrekking tot de voorgestelde regelingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Drie leden in totaal ongeveer 600 handtekeningen verzameld voor afschaffing van de kwantumtoeslag.In december gaan 220 ook boerenleden (bestuursleden) hier over beslissen inplaats van dat het bestuur het overlaat aan alle leden een mening te vragen .Want het is tenslotte melkgeld van de leden wat het bestuur opnieuw aant verdelen is.Als argument wordt gebruikt dat er leden kunnen weg lopen ,maar als de kwantumtoeslag wordt afgeschaft kunnen er ook nieuwe leden toetreden.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Toekomstig lid. Zo te zien nog weinig ervaring. Anders schreef je dit niet, of je bent geen melkveehouder! Zo lang de melkprijs onder de kostprijs ligt, is deze telaag! Het grote probleem is dat de voedselproducent veel te weinig ontvangt voor zijn product. De marge verdwijnt in andermans zakken! Daarom is het ongepast om dit zo te schrijven. Het is gebleken dat de cooperaties zeker niet het meest betalen. Ze volgen de markt, dus ze houden de prijs zeker niet te hoog. Dit is marktmacht, wel ten koste van de boeren!

 • no-profile-image

  Een toekomstig RFC-lid

  Ik ben het met u eens dat het democratische gehalte wel eens iets omhoog mag. Maar dit moet ook niet weer tot een dusdanig niveau dat de leden de gehele coöperatie leiden want dan ga je rare dingen beleven. Want wat op de ledenbijeenkomst te merken was is dat een groot aantal leden geen enkel belang hebben bij een stabiele onderneming maar alleen de allerhoogste melkprijs voor ogen hebben. Dat is op zich niet verkeerd maar de kans wordt dan veel groter dat de onderneming failliet gaat en de afzet van melk en het geïnvesteerde vermogen kwijt wordt geraakt. Want wanneer de gehele winst uitbetaald wordt, in plaats van toevoegen aan het eigen vermogen, wordt de solvabiliteit lager (lees hogere rentekosten door een groot risico) en zal de onderneming zich niet kunnen blijven ontwikkelen. En dat is juist hard nodig voor opkomende markten waar veel kansen liggen. Nu is dit wel een mooi verhaal van mij maar ik begrijp ook machtig goed dat een goede melkprijs ook wel nodig is voor de veehouders. Daarom moet er gezocht worden naar een goede balans tussen uitbetalen en reserveren. En ik dacht dat deze balans wel gevonden is gezien het voorstel wat gepresenteerd is.
  Tot slot wil ik even iets corrigeren in uw artikel. U stelt dat door Wantenaar de hoogste melkprijs is toegezegd. Maar er is een toonaangevende melkprijs toegezegd. En dit is iets anders dan de hoogste melkprijs.
  Vriendelijke groeten, Een toekomstig RFC-lid

 • no-profile-image

  tevreden

  Vergaderboer,

  wanneer een bedrijf als Friesland-Campina niet geleid wordt als zijnde een particulier bedrijf,dan blijf je nergens.

 • no-profile-image

  Slachtoffer

  Er zijn leden gaan vertrekken vanwege ondemocratisch handelen van Campina. Met het geweer op je gericht, dat je moet blijven! Dan is het zo afgelopen, nooit meer en weg wezen. Er hebben veel te veel van dat soort dingen gespeeld. Maar dat wordt allemaal verdraait, de leden weten vaak niet wat er gebeurd!Die laatste cent maakt het dan niet uit. Maar de cooperatie is er voor de leden en als lid moet je er een goed gevoel bij hebben.

 • no-profile-image

  Han

  @Willem. 40 jaar geleden bij de opkomst van de loopstal en melktank is de discussie over kwantum toeslag ookal gevoerd. Zijn er in zuivelland geen zaken die meer zoden aan de dijk zetten dan die paar centen kwantumtoeslag meer of minder? Ik zou me kunnen voorstellen, dat de leden een onderzoek laten doen naar de moderne kantoorpanden vol dosier schuivende managers met bijbehorende secretaresses of die >echt< toegevoegde waarde hebben net als de directeuren die elkaar bezich houden met vergaderingen en besprekingen. Laten we wel zijn hoe meer management hoe meer vergader uren!!

 • no-profile-image

  boer uit zeewolde

  De ledenvergadering was inderdaad zeer teleurstellend. De oproep van alle leden was heel duidelijk dat het huidige voorstel voor reserveren veel te mager is. Helaas wordt wil men dit geluid gewoon niet horen. Dan blijkt ook nog dat de leden en de ledenraad hier niets over te zeggen hebben. Van wie is nu die cooperatie eigelijk?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Heropvoeden,normen en waarden leren! Streng op toezien dat ze dit naleven. Klachten commissie instellen zodat ze aangepakt kunnen worden! Ze zijn van en voor de boeren, daar moeten ze voor opkomen. De boeren zijn er niet voor de organisatie! De besturen zitten er voor de leden, niet voor de cooperatie! Er moet gewerkt worden dat de cooperatie goed draait, dat is ieders belang.Het ondemocratische machtsspel is dodelijk, en een drama voor de melkveehouderij!

 • no-profile-image

  boerin

  Als altijd zal straks het argument zijn: sorry het zijn democratisch genomen besluiten, of dan had u maar naar de vergadering moeten komen.
  Dat het bestuur overal over heen walst, daar hebben ze het niet over.
  Net zo'n dooddoener, dat het bestuur de leden het idee geven, dat zij serieus mee mogen beslissen. Het beleid is allang vast gesteld. Houd uw boeren dom en hongerig, dan zijn ze met alles blij!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.