Redactieblog

309 x bekeken 4 reacties

Coutinho niet optimistisch over reductie antibiotica

Roel Coutinho, directeur infectieziekten van het RIVM is niet optimistisch als het gaat om de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij.

"Er is wel wat veranderd en het probleem ligt duidelijk op tafel. Maar alle belangrijke spelers in dit dossier wijzen naar elkaar en vinden dat andere spelers het moeten gaan doen. Daarmee wordt geen winst geboekt", aldus Coutinho, die vindt dat er teveel aarzeling in de sector is. "De veehouderij moet het zelf gaan doen. Ik weet als humaan medisch specialist niet hoe het in de veehouderij werkt", zegt Coutinho.

Bert Urlings van Vion reageert dat de veehouderij het ook niet alleen kan. "We kunnen best hogere eisen stellen aan de vleesproductie, maar dan moet daar ook iets tegenover staan. De burger moet bereid zijn meer te betalen voor het hoogwaardigere vlees anders verliezen we het op de internationale concurrentie", zegt Urlings.

Voorzitter Ludo Hellebrekers van dierenartsenorganisatie KNMvD noemt de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij met 50 procent arbitrair. "De 50 procent reductie is een lastige parameter. Het is beter en effectiever om aan te geven welke middelen bij welke indicatie gebruikt mogen worden en welke middelen niet. Als we dit transparant maken, kunnen we grote stappen maken", aldus KNMvD-voorzitter Hellebrekers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marc van der Lee

  Wij staan open voor elke mening, ook al is dat niet de onze. Het is wel lastig praten als je niet weet met wie je in gesprek bent. Temeer als het non-sense informatie is die als feit wordt weggezet.
  VION maakt serieus werk van voedselveiligheid en betrouwbare producten, net zo goed als de rest van de sector zich daarvoor inzet.
  Zijn wij feilloos en kunnen we uitsluiten dat er nooit wat mis kan gaan? Nee dus. Wél zetten we ons, samen met varkenshoudend Nederland in voor goed en veilig varkensvlees. Iedereen die serieus interesse heeft hoe we dat doen, kijkt op onze site vionfoodgroup.com of zoekt op een andere manier contact met ons.

  Marc van der Lee
  Directeur Communicatie VION Food Group

 • no-profile-image

  Patrick

  Dat Roel Coutinho, directeur infectieziekten van het RIVM niet optimistisch is kan ik begrijpen. Ik denk dat in Europa in elk land de handhaving van de regels in de sector tientallen jaren een wassen neus was, mocht er al regels zijn. Alles draait om snelle kilo en snelle winst, en de manier waarop, maakt niet uit, laat staan dat er controle op is. Wat Bert Urlings zegt is natuurlijk nog triester, als je als boer of sector al geen zelf verantwoordelijkheid kunt nemen of dragen, en gelijk begint te klagen dan geeft dat geen moed en vertrouwen. Hij zegt zelf dat minder antibiotica, hogere eisen zijn......
  Nog triester is dat een slachter als Vion nooit aan het begin van de slachtlijn dit gecontroleerd heeft, laat staan dat ze het willen controleren, amateurs dus die alleen kilo willen en snel geld. Dan de Supermarkten (CBL) zijn ook verantwoordelijk, want zij stellen geen eisen aan deze producten, en zo brengt het de consument in gevaar. En zo is het een amateuristisch keten clubje van schakels die alleen aan zich zelf denkt, en de consument bewust bedonderd en ziek maakt om zelf snel geld te verdienen.

 • no-profile-image

  gert

  Veel Nederlandse boeren in Denemarken kopen ook de antibiotica in Nederland omdat vooral droogzetpenicilline moeilijk is te verkrijgen in Denemarken,dat geeft een vertekend beeld over het gebruik van antibiotica in Nederland .

 • no-profile-image

  boer

  Eerst geeft Couthino aan dat hij weinig vertrouwen heeft in antibioticareductie door de veehouderij en twee zinnen later zegt hij dat hij geen idee heeft hoe het werkt in de veehouderij. Zeg dan niet als je toch niet weet waar het over gaat...

Of registreer je om te kunnen reageren.