262 x bekeken 1 reactie

CTGB vreest voor positie door zonale middeltoelating

Nieuwe Europese regels kunnen de positie van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) ernstig ondergraven.

Hiermee komt ook de beschikbare kennis over kleine teelten in gevaar. Dat zei voorzitter Dick Tommel van het CTGB vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Brussel wil dat de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voortaan per zone plaatsheeft. Dit betekent dat groen licht in één lidstaat automatisch toelating in landen in dezelfde zone betekent.

Producenten kunnen daarbij kiezen in welk land zij om toelating verzoeken. Het CTGB is bang dat Nederland daarbij niet bovenaan het verlanglijstje staat vanwege strengere regelgeving, een langere doorlooptijd en hogere tarieven.

Volgens het CTGB is het van groot belang dat het kabinet het aantal zogenoemde nationale koppen op Europese wetgeving zo veel mogelijk voorkomt. Nu leidt dit tot de afwijzing van zo’n 2 procent van de middelen.

Ook doet Tommel een oproep om niet te bezuinigen op arbeidsplaatsen om de doorlooptijd van aanvragen niet nog verder te verlengen.
Directeur Maritza van Assen van Nefyto stelt dat de aantasting van de positie van het CTGB kan leiden tot een verlies aan kennis over de middelen voor kleine teelten. En die zijn volgens haar juist voor Nederland van belang.

De nieuwe Europese regels zijn opgenomen in een wetsvoorstel dat oud-minister Gerda Verburg (landbouw) eerder dit jaar heeft gepubliceerd. Het parlement moet zich hier nog over uitspreken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    Klikt voor mijn als een ambtenaar die z'n eigen nutteloosheid wil behouden. Lang leve Europa hoe minder hoe beter

Of registreer je om te kunnen reageren.