Redactieblog

460 x bekeken 3 reacties

Belgen bezetten cichorei-fabriek

Ongeveer driehonderd Belgische cichoreitelers hebben dit weekend actie gevoerd bij de cichoreifabriek Beneo-orafti in Oreye.

Ze versperden de ingang van de fabriek omdat ze de voorgenomen prijsverlaging voor 2011 onaanvaardbaar vinden. Ook de voorwaarden voor het rooien van de cichorei en het vervoer naar de fabriek wijzigen, wat de loonwerkers op kosten jaagt voor aanpassingen aan hun machines.

De cichoreitelers onderhandelen sinds juni met cichoreiverwerker BENEO-Orafti in Oreye. "Het wordt tijd voor duidelijkheid", zegt voorzitter van het syndicaat van Vlaamse Telers Karel Kersten in de Belgische krant Belang van Limburg. De boeren kunnen zich niet vinden in de gewijzigde contractvoorwaarden voor 2011 die onder meer een prijsverlaging van 3,50 euro inhouden. Dit jaar krijgen de telers € 52,75 per ton cichorei. Naast de prijsverlaging wil de fabriek de leveringsvoorwaarden aanpassen. Daarbij wil de fabriek de verantwoording van de oogst op zich nemen en het transport van het gewas naar de boer doorberekenen.

De telers hopen tot een akkoord te komen met de fabriek tijdens nieuwe onderhandelingen deze week.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  Wel, wel: 35 jaar teelden wij in West-Vlaanderen chicorei van het ras NOVIPA( lange wortels) voor 2.5 BF/kg= 62.5 euro. Lees goed: 35 jaar terug....
  De kosten waren een habbekrats ivg met nu! BOeren zet de directeur vast achter slot en grendel en géén water aub: plooien MOET hij. Moest je weten welke winst zij maken per geleverde ha chicorei, je valt morsdood van 't verschot.De groenten en aardappelfabrikanten wachten ook nog op hun beurt... De grote baas van ARDO , Haspeslagh zegt het zo: ik werk met 1000 bedienden en arbeiders en daarnaast nog 900 negers.... en daar bedoelt hij de boeren mee! Weet goed dat je hier als landbouwer geminacht wordt door vele fabrikanten en met hun de bedienden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk boeren met ballen, wij zijn voor een aap en een daalder per uur aan het werk, maar kom je bij een mechanisatiebedrijf dan rekenenen ze je zonder blikken of blozen € 60,- per uur.

  Hoelang laten we deze praktijken nog toe als landbouw??

 • no-profile-image

  Ben

  Eindelijk enkeling die verstand krijgt ;moeten ook suikerfabrieken en grogroenten bedrijven blokeren ,ze maken enormen winsten en behandelen ons als slaven van uit de kantoenplantage van vroegen ,echten slaven arbeid zonder loon.Goed de heer kersten ,en zoek de sterke hand eruit en laat de ruggedraaiers achter ,zijn zij die achter je rug toch in zee gaan met hongerlonen ;fabrieken spelen blufpoker ,ze menen dat we met ons voeten laten blijven spelen ;sta je bij kersten

Of registreer je om te kunnen reageren.