322 x bekeken 1 reactie

Rutte: wijzigen landbouwplannen mogelijk

Geen van de plannen van het nieuwe kabinet voor de agrarische sector is in beton gegoten.

Premier Mark Rutte zei vanochtend tijdens het debat over zijn regeringsverklaring dat gedoogpartner PVV de voorstellen van VVD en CDA op dit gebied niet per definitie steunt. Het is daarom goed mogelijk dat de twee coalitiepartijen samen met de oppositie tot aanpassingen komen om een Kamermeerderheid te smeden.

“Er zijn honderden voorbeelden te geven van onderwerpen waarover met ons val te praten”, hield Rutte het parlement voor. “Behalve de SDE+ geldt dit bijvoorbeeld voor bijna de gehele portefeuille van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.” De vraag van Groenlinks-leider Femke Halsema of er ook ruimte is om de intensieve veehouderij aan te pakken beantwoordde de premier bevestigend.

Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de wijzigingen geen grote financiële consequenties hebben. Als dat wel het geval is, moet ook de PVV groen licht geven. Rutte deed zijn uitspraken naar aanleiding van een discussie over de status van het regeer- en het gedoogakkoord.

Rutte onderscheid wat betreft onderhandelruimte voor de Tweede Kamer drie categorieën afspraken tussen VVD, CDA en PVV. Over alle overeenkomsten in het regeerakkoord valt volgens hem te praten. Dat geldt ook voor de bepalingen in het gedoogakkoord, hoewel dan instemming van de partij van Geert Wilders nodig is. Het ontslagrecht en de WW zijn hiervan uitgezonderd; de drie partijen zullen op deze terreinen geen wijzigingen van andere partijen steunen, aldus de premier.

Eén reactie

  • no-profile-image

    roland beukert

    Ik vond het langdradig ,saai en oppervlakkig met een kleine boodschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.