Redactieblog

151 x bekeken

Minder voedselinfecties in 2009

Vorig jaar zijn er minder mensen ziek geworden door voedselinfecties dan in 2008.

Dat meldt het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van gegevens van de Voedsel en Warenautoriteit en de Inspectiedienst Gezondheidszorg (IGZ). De daling is vooral veroorzaakt doordat er in 2007 en 2008 enkele grote uitbraken van voedselinfecties waren.

De VWA kreeg in 2009 458 meldingen van consumenten over voedselinfecties, tegenover 585 in 2008. Het aantal betrokken zieken daalde eveneens, van 1.713 naar 1143. Via het IGZ, waar wettelijk verplichte meldingen van artsen worden verzameld, zijn 35 meldingen binnen gekomen. Het gaat hierbij om 342 zieken ten opzichte van 695 in 2008. Het aantal ziekenhuisopnamen daalde van 79 naar 29.

Campylobacter, Salmonella en het norovirus waren in 2009 de belangrijkste veroorzakers van voedselinfecties. Salmonella leidde tot de meeste ziekenhuisopnamen, terwijl het norovirus in aantal patiënten voor de grootste overlast zorgde.

Het RIVM schat de werkelijke omvang van voedselinfecties en -vergiftigingen op 300.000 tot 750.000 gevallen per jaar. De meeste zieken gaan met een infectie niet naar een arts en melden het niet bij de VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.