Redactieblog

214 x bekeken 4 reacties

Mensen en meningen over ons (8)

Er komen steeds minder bedrijfsopvolgers. Een zoon aan het woord.

"Ook ik word geen boer. Ik was het eerst wel van plan, maar na de Hogere Landbouwschool heb ik er toch voor gekozen daar van af te zien. Niet vanwege de toekomst. Die zag ik wel zitten. Maar vanwege het leven waar je voor kiest. Ik zie dat thuis. Mijn ouders zijn altijd aan het werk. Een weekje vakantie, en dan is het op. Mijn moeder is nogal geïnteresseerd in culturele dingen. Musea, theater en zo. Daar moet ze altijd alleen of met vriendinnen naar toe. Mijn vader heeft nooit tijd.

En dan dat kleine kringetje waar ze in leven. De keukentafel is hun wereld. Daar komen allemaal mensen, die over de boerderij praten. Praktisch al hun vrienden zijn ook boer. Ook daar altijd weer hetzelfde onderwerp. Ze worden heel eenzijdig in hun denken. Mijn vriendin is blij dat ik geen boer wordt. Ze vindt het belachelijk dat van een vrouw, die met een boer trouwt, verwacht wordt dat die meewerkt. Ze heeft een uitstekende baan en die wil ze ook houden.

We kijken soms wel naar 'boer zoekt vrouw' op de televisie. Het is net alsof ze daar veertig jaar terug in het verleden leven. Vader en moeder nog de baas en de zoon, heel verlegen en duidelijk nog onderdanig. En dat in een decor van een gedateerde keuken met een zeiltje over de tafel en schrootjes op de muur. Mijn vriendin zou dat niet willen en ik ook niet. Ik wil niet altijd werken. Ik wil vakantie houden, deelnemen aan de maatschappij en niet afstompen. Zoals mijn ouders."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wereldburger ,natuurmens echtgenoot,boer en

  als een boer echt opgaat in zijn werk/vak en dit als zijn,, way of live ziet";kan dat nog/ mag dat nog?als verder gezinsleden daar niet onder leiden;wat is er dan nog mis met deze geboren natuurtalent?

 • no-profile-image

  Gert

  Ouders moeten blij zijn dat ze geen opvolgers hebben. Ze kunnen dan een punt achter hun boer-zijn zetten wanneer ze willen. Dan hebben ze voldoende geld om leuke dingen te kunnen doen. Boeren, die een opvolger hebben, blijven het hun hele leven krap houden. Bovendien, als iemand niet in hart en ziel boer is, moet hij het nooit worden. Dan maar kiezen voor een baantje van 8 tot 4 uur .

 • no-profile-image

  Overtuigd bedrijfsopvolger

  Gezien jouw mening is het inderdaad heel verstandig dat jij je nooit aan bedrijfsopvolging gewaagd hebt. We hebben ondernemers nodig die WEL de dynamiek, kracht en pracht van de agrarische sector en het boerenleven zien.

 • no-profile-image

  Hans

  Weer een typisch voorbeeld van een boer die de zaken niet voor elkaar heeft.
  Altijd op de dam staan te janken dat we altijd aan het werk zijn en nooit ergens naar toe kunnen.De zoon vertoont hetzelfde jankgedrag en moet dus ook nooit geen boer worden.Ik ken meerdere met name jonge boerengezinnen welke echte wereldburgers zijn, met regelmaat
  op vakantie , deelnemen aan vele activiteiten, de vrouw werkt enkele dagen buitenshuis en melken dan ook nog een 130 koeien.De zaken goed organiseren dan komt er een positief verhaal te voorschijn over het boer zijn
  Dat is positiever voor het imago van het boer zijn dan altijd dat gejank

Of registreer je om te kunnen reageren.