183 x bekeken 5 reacties

LTO: schoon en zuinig even in de wachtkamer

LTO wil van het nieuwe kabinet weten of zij de gemaakte duurzaamheidsafspraken zal respecteren.

Op 1 november moeten de plannen voor volgend jaar worden ingediend, maar het is nog onduidelijk of er wel voldoende geld beschikbaar is voor de uitvoering. In 2008 sloten land- en tuinbouworganisaties met toenmalig landbouwminister Gerda Verburg het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. Het regeerakkoord van VVD en CDA biedt volgens de land- en tuinbouworganisaties onvoldoende zekerheid dat haar opvolger staatssecretaris Henk Bleker deze overeenkomst kan voortzetten.

"Op voorhand ben ik niet wantrouwig", zegt Henk Brink van LTO. "Maar het proces is in de wachtstand gekomen door de wisseling in Den Haag." Brink is tevreden met het voornemen van het kabinet de Stimuleringsregeling Duurzame Energie voort te zetten, hoewel hij een definitief oordeel opschort totdat de details bekend zijn.

LTO Noord Glaskracht is vastberaden de ambities voor de reductie van CO2-emissie en energiebesparing te blijven nastreven, onafhankelijk van de opstelling van de overheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Brok.

  Even voor de duidelijkheid de NEDERLANDESE VAKBOND PLUIMVEEHOUDERS.
  Heeft NOOIT het convenant Schoon en Zuinig ondertekend.
  Omdat de pluimveehouderij nooit die ambities kan waarmaken met de gestelde reducties, juist door de enorme innovaties van de laatste jaren in milieu en welzijn.
  De leden en het Bestuur hadden toen in 2008 (bij versie 23) al die vooruit ziende blik.
  VOEL JE KIPLEKKER bij de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders

 • no-profile-image

  verstraten

  Energieopwekking is de basis van het convenant schoon en zuinig. Gekoppeld aan mestver- en bewerking wil LTO hiermee een dubbelslag maken.
  Dus mestprobleem oplossen (schoon) kunstmestvervangers produceren (schoon en zuinig) en energieopwekken (zuinig).
  Het een lukt niet zonder het ander. Maar tijd dringt en we kunnen ons niet permitteren te wachten op weifelende overheid.
  Trotse NVP'ers wil er wel op wijzen dat de BMC in Moerdijk hét voorbeeld is dat dit kan. Mestafzetprijzen zijn dankzij dit initiatief fors gedaalt daarbij wordt energie geproduceerd. Maar zonder financiële stimulans voor groene energie gaat dit niet lukken. Dat heeft niks te maken met LTO dat roomser dan de paus zou willen zijn.

 • no-profile-image

  dirk

  Als er een sector is die compleet kapot gereguleerd word door overheid en wakker dier en consorten is het de pluimveehouderij!!!!!!Juist in deze sector zijn de grootste stappen gemaakt op dierwelzijn en milieu,toch krijgt men steeds een dolksteek van achter in de rug omdat het volbrachtte doel weeeeer niet goed is!Hier moet door mensen met wel verstand een einde aan gemaakt worden!Veel succes NVP!!!

 • no-profile-image

  paul

  ja ja, lto wil weer eens roomser zijn dan de paus.....

 • no-profile-image

  Han

  Als >schoon< en >zuinig< de oplossing is voor het bejhoud van de agro sector in Nederland zal LTO een oplossing moeten verzinnen zonder overheids geld. Zuinig lijkt me een goede weg om minder kosten te maken, anders is het niet zuinig. Kan het hele verhaal alleen met subsidie dan is het een >kosten< verhoging waar niemand op zit te wachten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.