Redactieblog

436 x bekeken 22 reacties

LTO: meer aandacht voor brandpreventie veehouderij

De veehouderij moet meer aandacht hebben voor brandpreventie.

Dat vindt LTO Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar branden in de veehouderij, uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein.

‘Veehouders, ontwerpers en stallenbouwers doen er verstandig aan meer brandwerend materiaal te gebruiken bij de bouw van stallen. Ook kunnen stallen anders ingedeeld worden", vindt LTO.  "Met preventieve maatregelen kan nog veel worden gedaan om branden in veestallen te voorkomen", zegt LTO.

Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland, vindt niet dat er extra regels moeten komen. ‘De huidige regelgeving is streng genoeg. Bij het aanvragen van een bouwvergunning is volop aandacht voor brandpreventie. Extra regelgeving leiden alleen tot extra kosten. Bij 43 procent van de branden is de oorzaak onbekend. Bij de gevallen waar de oorzaak wel bekend is vormen kortsluiting, gebruik van elektrisch gereedschap en oververhitting van apparaten de belangrijkste oorzaak. Hier moet een boer meer op gewezen worden, zodat een ondernemer bij de werkzaamheden preventieve maatregelen kan nemen", aldus Ten Have.

Uit het onderzoek blijk dat er de laatste vijf jaar 410 branden bij rundveestallen, 242 branden bij varkensstallen en 111 branden bij pluimveestallen hebben plaatsgevonden. Hierbij zijn bij 151 branden in totaal ruim 25.000 varkens en runderen en bijna 712.000 stuks pluimvee om. Het aantal stalbranden is de laatste vijf jaar in de intensieve veehouderij in beperkte mate gestegen. In de rundveehouderij was de stijging groter. Dit komt volgens de onderzoekers door de schaalvergroting.

De Dierenbescherming vindt dat het nemen van politieke maatregelen om de brandveiligheid in stallen te verbeteren onontkoombaar is. Wakker Dier pleit al langer voor strengere brandveiligheidseisen voor de veehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabant

  In elk geval een rookmelder in de nabijheid van elektro apparatuur zoals verwarmingsketel of ventilator lijkt me geen overbodige luxe. Bovendien zijn dit niet de kosten.

 • no-profile-image

  Arie

  Struggelen for life. Daarom eet ik af en toe een stukje vlees. Soms brand er een formule-1 racewagen af, soms een veestal. Laten we proberen dat te voorkomen en verder netjes blijven, met af en toe een stukje vlees of vis. Maar geloof je dat jouw voorvader een aap was, (ikke niet), nou dan eet je toch geen apevlees.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  misschien een brandblusser in elk hok, dan kunnen de dieren zelf blussen.

 • no-profile-image

  langleve de vleeskuikens

  @burger, de meeste apparaten zijn op het alarm van de stal aangesloten, dit alarm komt via mijn 06 binnen die ik naast mijn bed heb liggen elke nacht. waarom bemoeit iedereen zich hier toch mee? een alarmmelder kan ook stuk zijn, dat is TOEVAL! dat is hetzelfde als dat heel autorijdend nederland in de auto blijft rijden wanneer hij te horen krijgt dat er de laatste jaren meer ongelukken (met dodelijke afloop) hebben plaatsgevonden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Een schuifpui werkt in ieder geval niet als het buiten donker is Bertus. Iedereen die deze site bezoekt heeft wel eens gekeken naar de fotoreportages over de bouw van nieuwe varkensstallen. Grote moderne stallen voorzien van de laatste techniek en snufjes. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die zich afvraagt of we tegelijkertijd ook naar het grootste geblunder op brandveiligheidsgebied keken. Ik denk dat een van de problemen zowel binnen als buiten Nederland is dat er veel mensen zijn met een hoge opleiding maar waarbij practische ervaring en inzicht ontbreekt. Dat zijn de mensen die het voor het zeggen krijgen en de prioriteiten en de wet/regelgeving voor iedereen bepalen. Goed advies of waarschuwingen van goeie mensen met jarenlange praktijk ervaring worden door de hoogopgeleide ego's maar al te vaak genegeerd. Die mensen zijn later alleen nodig om de schuld op af te schuiven als er iets mis gaat. Ik denk dat de manier waarop de nieuwe varkensstallen met luchtwasser gebouwd worden niet deugt. Als in de laatste afdeling brand uitbreekt kan de brand zich via het luchtwasserkanaal in minuten over de hele lengte van de stal uitbreiden. Wie bedenkt zoiets en wie keurt dat goed? Wat is er mis met gemetselde (geen pvc) afdelingsmuren die helemaal doorlopen tot aan de nok? De lucht moet met individuele brandveilige buizen naar een luchtwasser toe die niet aan de stal vast zit maar er een stukje vanaf staat of sla ik de plank helemaal mis?

 • no-profile-image

  Langleve de vleeskuikens

  Vanmiddag is Spotvogel ook nog even bezig mijn zijn middagdutje denk ik, even verder kijken dan je neus lang is, wat als er een nepmelding komt? Schuifpui open en alle dieren de wijde wereld in!

 • no-profile-image

  joyce

  humor.... gekke henkie

 • no-profile-image

  WILLEM

  Laten we inderdaad goed beseffen dat Wakker Dier ondanks en dankzij alle discussies het er om te doen is, om DE VEEHOUDERIJ COMPLEET AF TE SCHAFFEN, ook al zou dat mensenlevens kosten (volgens debat woensdag Omroep Gelderland). Vervolgens kunnen we dus op wat soja bijten. Of op een houtje.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik denk niet dat het zo werkt Bertus. In het stikdonker lopen of vliegen dieren inderdaad recht een brandhaard of andere lichtbron in (denk aan affakkelvlammen/vuurtorens en trekvogels), maar stallenbranden beginnen als ik het goed heb begrepen juist vaak met heel veel rook omdat er eerst allerlei bemantelingen van de leidingen en brandwerende materialen beginnen te smelten. Als er buiten rond de stallen voldoende licht is dan zullen ook 's nachts de dieren echt wel naar buiten gaan als de stal zich vult met rook.

 • no-profile-image

  gewoon iemand

  kip zonder kop

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Ani je hebt gelijk dat een bouwblok van 1.5 ha meestal te krap is om stringente brandveiligheid voor het hele bouwcomplex te verkrijgen. Want vaak worden de stallen dermate dicht opeen, of echt klem tegen elkaar aan, gebouwd dat de schade dikwijls niet beperkt blijft tot de stal waarin zich de brand voordoet. Denk daarbij niet alleen aan vuur, maar vooral ook aan rookverstikking. In het forum 'brandt doodt 45.000 kippen' geef ik de situatie weer van zondagmiddag bij de brand onder Dreumel. Daar stierven 45.000 kippen in de brandende stal, maar 2 kleinere belendende stallen stonden langdurig in de verstikkende rook. Het zou me niet verbazen als er ook in die stallen dieren de dood vonden. Ik zou zo gauw niet weten hoe een dergelijk probleem afdoende op te lossen is, maar het is wel een punt waar LTO aandacht aan zou dienen te schenken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lijkt me een beter idee om een systeem te maken waarbij bij brand de dieren meteen naar buiten kunnen. Gewoon schuifpuien. Het hele bouwconcept van de stallen had al jaren geleden herzien moeten worden. Ook al een punt waarin de veehouderijsector altijd geslapen heeft!

 • no-profile-image

  Johan

  Spotvogel meneer burger, ik beveel u aan om die stallen maar op te kopen, die schuifpui erin te maken, en weer te verpatsen. Subsidie vangen. Dan lekker uitrusten na gedane arbeid. Die boeren snappen het nog niet. Ze houden zeker meer van de dieren dan van bureaucratisch gesnor. En probeert u dan te stoppen met die rare botte bijl. Hoewel, we hebben het nog niet gehad over een dreigende dijkdoorbraak, hoeveel keuelevens kost dat wel niet? WAAROM HEBBEN DE STALLEN DAAR NU NOG GEEN AFDOENDE MAATREGELEN TEGEN? WAAROM ONDERNEEMT DE SECTOR GEEN STAPPEN?

 • no-profile-image

  Ani

  LTO volgt hierin verzekeringsmaatschappijen die steeds strengere eisen stellen, wat ze ook kunnen omdat er bijna geen concurrentie meer is. Avéro Achmea en Interpolis is één en dan heb je nog Delta Lloyd. Deze eisen worden steeds strenger, dus brandmuren, voor elke stal één luchtwasser en eigen brandputten met capaciteit van 90m3 /uur. Op een bouwblok van 1,5 ha wordt dit steeds moelijker te realiseren. Waarom gaat LTO zich niet inzetten om bouwblokken groter te krijgen. Hoe denkt LTO over de extra kosten voor brandveiligheid. Waarom gaat LTO meteen mee met strengere eisen zonder aan de consequenties voor de boeren te denken. Je zou meedenken verwachten, maar dat is toch een stap te ver voor LTO.

 • no-profile-image

  burger

  @langleve, nee dat is hetzelfde als dat heel autorijdend nederland in auto's blijft rijden waarvan de remmen niet goed werken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou, dat zou tijd worden, want dankzij het 'beleid' van de overheid en een juist daarvoor destijds ijverig lobbyend LTO valt intensieve veehouderij onder 'lichte industrie'. Met dezelfde brandveiligheidsvoorschriften als voor een normaal industrieel bedrijf! Beste Wim, dit is het zoveelste voorbeeld waarin LTO het volkomen heeft laten afweten. Denk ook eens aan de Mestwetgeving, de Perceelsregistratie, de Quoteringeregelingen et cetera. Van LTO/ZLTO heeft geen boer iets positiefs te verwachten! Overigens vallen de meeste slachtoffers bij stalbranden door rookvergiftiging/verstikking en niet rechtstreeks door het vuur (zie ook forum 'Brand doodt tienduizenden kippen'.

 • no-profile-image

  WIM

  Laatst is er een brand geweest in een kalverenstal in Otterlo. De dieren zijn omgekomen door de verstikkende rook van de isolatie. Verder is de schuur niet afgebrand, maar is het vuur door de rook gesmoord. En wat is nou het punt?? De gebruikte isolatie (schuur is 4 jaar oud) is toegepast juist op advies van instanties dat het brandvertragend zou zijn. Niet dus. In het algemeen blijft de boer altijd de pineut wegens gewijzigde inzichten van degenen die over zijn schouder meekijken, hoewel juist slechts de boer in de beklaagdenbank komt. LTO: laat je niet ringeloren maar besef goed de motieven en de doelstellingen van je gesprekspartners.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Rookontwikkeling heb je vooral als een vuur niet erg heet brandt door bijvoorbeeld zuurstofgebrek. Open je dan een deur ontstaat er meer trek en voeg je ook meer zuurstof toe. Pas dan begint het echt goed te branden. Daardoor zal een vuur op een koude winterdag waarschijnlijk langzamer starten dan op een warme zomerdag als alle ventilatoren de maximale hoeveelheid lucht door de stal trekken. Op een koude winternacht kan het dus zo zijn dat als je schuifpui opent om de dieren uit een met rook gevulde stal te laten je de boel in lichterlaaie zet en de dieren weer terug naar binnen rennen. Hier in canada kan het dus voorkomen dat je met de schuifpui de dieren de keuze geeft tussen verstikking door rook, dood door verbranding of dood door bevriezing. Ik houd het er daarom maar op dat ik de dingen die ik kan doen zoals tijdig vervangen van lagers. stekkers en stopcontacten etc om brand te voorkomen doe, en dan hoop ik dat ik niets over het hoofd zie. Maar brand kan ook ontstaan door dingen die je nooit verwacht. Zo kocht ik lang geleden een keer een grote doos met 100 watt gloeilampen. Door een fout in de fabrikage viel het glazen gedeelte naar beneden op de beton. Als die op iets brandbaars terecht waren gekomen zoals een voerzak dan weet ik het nog zo net niet.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  in elk hok een knop zodat de kippen en varkens bij brand de knop in kunnen drukken.

 • no-profile-image

  Bertus

  Spotvogel: zo'n schuifpui gaat natuurlijk niet werken. Het is bekend dat dieren juist altijd naar het vuur toelopen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lang Leve......, ooit gehoord van een hek rond die uitloopren? Of nog beter: om het hele erf? Ik heb nergens geopperd dat de dieren de wijde wereld in zouden moeten kunnen rennen. Fijn dat jij jouw gsm naast je bed hebt liggen. Maar wat als je gewoon door het signaal heen slaapt? Ik bespeur gewoon botte onwil bij jou en sommige andere veehouders. Want jawel: ook aan zo'n escapemogelijkheid zijn uiteraard méérkosten verbonden. Maar voordeel kan in ieder geval zijn dat de dieren het overleven. Gestresst, dat wel. En dat geeft natuurlijk weer groeivertraging en dus omzetverlies. Dank je wel, het is duidelijk zo!

 • no-profile-image

  burger

  Langleve de vleeskuikens, en wat nu als het geen loos alarm is ????????????????

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.