236 x bekeken 5 reacties

LTO gefrustreerd over vertraging betaling toeslagen

Boerenbelangenorganisatie LTO vindt de vertraging van de uitbetaling van de inkomenstoeslagen frustrerend, maar niet verrassend.

LTO stelt de afgelopen maanden hiervoor vaak te hebben gewaarschuwd.

Landbouwminister Gerda Verburg maakte deze week bekend pas tot uitbetaling van de toeslagen te kunnen overgaan wanneer alle controles achter de rug zijn. Die controles zijn nodig als gevolg van de problemen met het perceelsregister. Nederland telde sloten, heggen en andere landschaps­elementen (soms) ten onrechte mee als subsidiabele grond. Volgens Verburg heeft in april volgend jaar 90 tot 95 procent van de aanvragers uitbetaald gekregen.

LTO-beleidsmedewerker Wiebren van Stralen is niet verbaasd dat er vertraging optreedt. "Wij hebben in het gehele traject nadrukkelijke aandacht gevraagd voor de praktische gevolgen voor boeren", zegt hij. "Telkens werd sussend gezegd: het komt wel goed. Ik vind het vervelend om te zeggen, maar wij hebben gelijk gekregen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  De rente waar blijft die?

 • no-profile-image

  exact

  Hebben ze weer prima voor elkaar met de uiterste betaling medio juni volgend jaar. Weet je wat ook geinig is? Mensen die de ruim 60% subsidie per 1 juli hebben voorgeschoten i.v.m. de brede weersverzekering zouden wel eens heel lang kunnen fluiten naar die centen. Misselijk makend. Verzuim, nalatigheid, onnauwkeurigheid en traagheid van ambtenaren geeft zo rentebaten over de later betaalde inkomenstoeslagen. Zeg dus niet dat betreffende ambtenaren het Rijk niks opbrengen...

 • no-profile-image

  exact

  Je zou bijna denken dat het opgezet spel is. Een klein jaar geleden, meen ik, begon de nieuwe vaststelling van perceelsgrenzen. Een koe kon zien dat de begrenzingen niet klopten bij bijvoorbeeld hoge houtwallen die schaduwwerking geven met onnauwkeurigheid in vaststelling tot gevolg. Vervolgens mochten we daar op reageren, maar moest niks. Aldus gebruik makend van de gemakzucht of onwetendheid van de boeren, moest die correctie alsnog plaatsvinden bij de gecombineerde opgave. De stortvloed aan uiteindelijke wijzigingen geeft vervolgens 'extra werk' wat nu dus niet op tijd af is. Maar ach, geeft niet, kunnen de centjes lekker lang op zak blijven. Het is trouwens toch raar dat we een kadaster hebben en de gegevens daarvan niet als leidraad gebruiken? In het verleden kon je echt niet zomaar wat hectares bij smokkelen. Werkverschaffing, dat is het, maar het heeft niks meer met werken te maken.

 • no-profile-image

  gert

  Het is in Nederland steeds hetzelfde liedje,hoe frusteer je een boer ?

 • no-profile-image

  gert

  Vinden ze ook nog raar ,dat mensen niet meer op een traditionele partij stemmen,moeten ze zich toch eens achter de oren krabben ,waarom mensen ontevreden zijn,maar ja, je zult maar een dik bord voor je kop hebben

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.