Redactieblog

715 x bekeken 6 reacties

Gemeente staakt bemiddeling hanengekraai

De gemeente Woudenberg heeft een bemiddelingspoging tussen buurtbewoners en de eigenaar van een pluimveebedrijf gestaakt.

De gemeente is sinds 2006 bezig met een klachtenafhandeling van bewoners van een woning in het buitengebied die geluidsoverlast ondervinden van hanengekraai van een pluimveebedrijf.

De gemeente is in november 2009 daarom begonnen met een bemiddelingspoging tussen de partijen. Hierbij is met een onafhankelijke geluidsdeskundige onderzocht welke maatregelen genomen konden worden om de overlast te verminderen. De kosten hiervan zijn door de gemeente en de betrokken partijen betaald. Uit het onderzoek blijkt dat geluidsdemping in de spouw een aanzienlijke geluidsreductie kan veroorzaken."Eén van de partijen gaat akkoord met de voorgestelde aanpassing, de andere partij gaat ondanks diverse telefoongesprekken, briefwisselingen en een positief advies van de VROM-inspectie niet akkoord met het voorstel", meldt de gemeente Woudenberg. De gemeente is hierover zeer teleurgesteld en ziet zich genoodzaakt de drie lopende juridische procedures wederom op te starten. De procedures over handhaving, de milieuvergunning voor de mestloods en het verzoek tot actualisatie van de geluidsvoorschriften zijn tijdens de bemiddeling stil gelegd.

De Raad van State oordeelde begin 2009 dat de tweeduizend hanen teveel geluidsoverlast veroorzaakten. De gemeente vond dat de dieren niet boven de geluidsnorm kwamen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karin

  Burgers en vooral stadsmensen die 'buiten' zijn gaan wonen, klagen doorgaans al bij het geluid van één haan. Maar hun eigen geproduceerde herrie (auto, scooter, geluidsinstallatie, grasmaaier, blaffende honden, geboor en gezaag bij het doe-het-zelven, enz. enz.) vinden ze allemaal heel normaal, en de omgeving moet dat ook maar normaal vinden in hun ogen. Het is allemaal puur egoïsme en onverdraagzaamheid. Laat die tweeduizend hanen maar lekker doorkraaien, en ik hoop dat die omwonende burgers gauw vanwege de crisis hun dure woonboerderij of villa moeten verkopen!

 • no-profile-image

  leo

  allemaal eigenboeren schuld zolang wij stoppendeboeren tegen de hoogste prijs onroerendgoed verkopen wordt dit probleem alleen maar erger wij ontvangen dit soort arrogante mensen met open armen ,omdat ze de knikkers hebben.

 • no-profile-image

  inwoner van woudenberg

  Inwoners van Woudenberg spannen samen en rooien elkaar op om het de boeren lastig te maken. En willen alleen de lusten van het buitengebied en niet de lasten !!

 • no-profile-image

  gert

  Kip is al failliet,straks de haan ook

 • no-profile-image

  Hans

  Het "vervelende" voor de gemeente en de buren is dat dieren geluiden niet mee tellen in de milieuvergunning. Een geluidsonderzoek bestaat uit een berekening van draaiende machines van transport bewegingen en eventueel de radio zoals die in de vergunningaanvraag is gedaan. Dierengeluiden tellen niet mee! Als de eigenaar van het bedrijf slim is heeft hij een goed adviesbureau in de arm genomen.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Buitengebied alleen voor die er thuis horen en er kraait geen haan meer naar!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.