Redactieblog

238 x bekeken 4 reacties

De Grote Gedoger

We hebben dan toch eindelijk een nieuw kabinet.

Meteen is er al weer veel kritiek: te weinig vrouwen, te veel vriendjes van Rutte. Mij lijkt het wel een mooi ploegje. Veel oude mastodonten, waarvan je aan mag nemen dat zij van wanten weten. Ook voor ons landbouwministerie pakt de formatie niet slecht uit: ze krijgen Economische Zaken en Innovatie erbij (LE&I) en een minister van gewicht. Iemand heeft Verhagen eens omschreven als 'een rat, maar wel een heel betrouwbare rat'. Dat hebben we net nodig.

Hij zal als vice-premier ook wel niet al te veel tijd hebben voor de landbouw, dus gaat hij niemand voor de voeten lopen. Als staatssecretaris zal Bleker de landbouw trouwens onder zijn hoede nemen, ook al iemand die je om een boodschap kunt sturen. En dan is er nog het geheime wapen, Joop Atsma, onze man op Water en Milieu en Weerberichten. Voor de agrarische sector ziet het er zonnig uit, temeer nu aan de landbouw in het regeerakkoord zeer warme woorden zijn gewijd. Dat is wel eens anders geweest.

Meer moeite heb ik met de rol van de Grote Gedoger bij dit alles. Hij zit niet in het kabinet, maar kan het wel maken of breken. Zelf mag hij iedereen beledigen ("knettergek", "zeurpiet"), maar anderen mogen niets over hem zeggen, want dan wordt hij 'gedemoniseerd'. Zo is Gerd Leers door de pomp gegaan en mocht toen pas minister van Immigratie en Asiel worden.

De verdachte Wilders heeft nu de hele rechterlijke macht in gijzeling genomen: als hij wordt veroordeeld zijn de rechters in Nederland niet onafhankelijk. Eerder noemde hij de rechtbank "bezopen", vond hij de rechters "helemaal niks". Ik ben groot voorstander van vrijheid van meningsuiting. Een fikse belediging moet kunnen. Maar iemand – en dan ook nog een politicus – die zo’n minachting vertoont voor ons rechtssysteem, waarin scheiding van machten essentieel is, deugt niet. Alleen om die reden al verdient de Grote Gedoger een fikse werkstraf, liefst in een islamitische omgeving. Van zo iemand zou ik nog geen steun willen hebben voor het plaatsen van een prullenbak. Maar ik vrees dat we Wilders en zijn bendeleden nog een hele tijd zullen moeten gedogen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Willem, je raakt wel een zeer gevoelig punt; "minachting over het rechtssysteem waar de scheiding der machten essentieel is". Je gaat met toch niet met droge ogen vertellen dat trias politicas in het bestuursrecht nog bestaat? Hoezo minachting? Minachting van de rechtstaat vind ik wanneer een uitspraak jegens een recht zoekend burger door ons hoogste rechtscollege gemotiveerd wordt met "verweerder heeft zich ter zitting in redelijkheid op het standpunt kunnen beroepen dat"..... of; "niet valt in te zien waarom appellant zich op het standpunt zou kunnen stellen dat.......... of; "aannemelijk is dat.....
  Nee Willem, wellicht ben je (terecht) van mening dat in het civiel recht nog zuiver recht bestaat, maar je weer verduivels goed dat de in het bestuursrecht gevoerde procedures voor 95% in het voordeel van de staat uitvallen. Het is niet voor niets dat hoogleraar bestuursrecht Twan Tak, enfant terrible voor de bestuursrechtspraak, op voorhand de zaak verliest vanwege zijn kritische houding over de huidige structuur in de bestuursrechtspraak. En alle poppetjes in de rechtspraak doen hieraan vrolijk mee, in de hoop ooit beloond te worden met een functie als staatsraad bij de Raad van State, het hoogst haalbare in het bestuursrecht. Het woord ruggengraat komt bij velen niet in hun vocabulaire voor, nietwaar Willem?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De minachting voor het rechtssysteem is te begrijpen, zeker als je Ina Post heet of jarenlang hebt vast gezeten voor de Puttense moordzaak.
  Aan de andere kant krijgen komt Cees van de Hoeven weg met een bizar lage geldboete voor de grootste boekhoudfraude in Nederland. En in de bouwfraude die de samenleving miljarden heeft gekost heeft niemand van de directeuren van de grote bouwbedrijven een gevangenistraf gekregen. Als je geld hebt in dit land , dan staat het recht aan je kant

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Willem. Ik (en met mij velen denk ik) ben nu toch wel nieuwsgierig naar jouw mening nu Wilders in het gelijk is gesteld en de (corrupte?) rechtbank naar huis is gestuurd. Je hele artikel gaat onderuit nu vaststaat dat er van scheiding van machten c.q. onafhankelijke rechtspraak, geen sprake is. Graag zou ik nu een aanvulling op je artikel lezen wat de Nederlandse rechtstaat eigenlijk nog voorstelt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Helemaal mee eens Melkveehouder. De rechtspraak in dit land is niet veel meer dan een aangeklede poppenkast. Daarom moet iedereen die er mee te maken heeft gekregen doorgaan tot in Europa, in de hoop dat het daar beter is geregeld. Minder kan in elk geval niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.