Redactieblog

235 x bekeken

Copa-Cogeca wil nog geen castratieverbod in 2015

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca wil nog niet per 2015 overstappen naar castratie van biggen via een vaccinatie met Improvac.

Dat heeft de organisatie gemeld op een vergadering van de Europese pilotgroep over castratie van biggen. Dierwelzijnsorganisaties willen juist dat er zo snel mogelijk wordt overgegaan tot vaccinatie tegen berengeur. 2018 is nu als compromis vastgesteld voor een vrijwillige staking van biggencastratie. "Je ziet dat er veel beweging is in dit dossier", zegt onderzoeker Gé Backus van de Wageningen UR. "De kennis hierover neemt ieder kwartaal toe. Hierdoor veranderen de standpunten ook snel."

Nederland loopt in de kopgroep. "De retailers hebben afgesproken in 2011 over te gaan op vlees van ongecastreerde biggen. Maar het afzetkanaal is breder dan de Nederlandse markt. De belangrijkste exportbestemmingen moeten ook tot overeenstemming komen", legt Backus uit. "In Nederland wordt gewerkt om de castratie zo snel mogelijk af te schaffen. Maar dat vraagt niet alleen de acceptatie van berenvlees bij consumenten, maar ook een goed bedrijfsmanagement in verband met het welzijn van de beren."

Of registreer je om te kunnen reageren.