Redactieblog

371 x bekeken 6 reacties

CBS: voedselprijzen stijgen

De voedselprijzen zijn in augustus van dit jaar opnieuw gestegen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus waren de producentenprijzen van voedingsmiddelen 7,5 procent hoger dan in augustus 2009. De consumentenprijzen waren in augustus 1,4 procent hoger dan een jaar geleden.

"De branden in Rusland en de tegenvallenden oogsten elders in de wereld veroorzaken hogere graanprijzen, ook tegenvallende oogsten van aardappelen en fruit stuwen de voedselprijzen verder op", aldus CBS.

De ontwikkelingen van de producentenprijzen werken volgens het CBS uiteindelijk weer door in de prijzen die de consument betaalt. "De lange productie- en distributieketen van boer naar bord heeft echter een sterk vertragende effect op deze doorwerking", aldus CBS. Door handels- en vervoersmarges hebben de consumentenprijzen een veel minder extreem verloop.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Carlo

  Mooie berichten.Uitgezonderd dan als je in een deel van de wereld woont,zoals de meesten waar je maar net genoeg kunt verdienen om je eten te betalen.

 • no-profile-image

  tijs

  Voedselprijzen stijgen!! Maar dan wel de centen in de beurs van de boer. Niet naar de supermarkten/grootwinkelbedrijven of verwerkende industrie! De "bonussen" naar de boer en niet naar de zakkenvullers in de zogenaamde keten!!!!

 • no-profile-image

  maastricht

  Er word zoveel komotie gemaakt over prijzige produkten. Ik kan mij herineren dat wij aardappelen bijkochten voor de huisverkoop, in de jaren tachtig, voor één gulden. Zulke prijzen heb ik meer dan een keer meegemaakt. Hoe werdt er toen mee omgegaan, de lonen waren toen ook nog veel lager.

 • no-profile-image

  exact

  Vooralsnog valt het wel mee met de gestegen opbrengstprijzen voor de boer. Neem appels: zowat iedereen weet dat de oogst klein is, in de winkels zijn de prijzen daarom al verhoogd, maar effectief levert het momenteel nog weinig extra per kg op voor de producent. Analoog aardappels; een portie frietjes wordt nu al duurder, maar er worden nog geen extreme prijzen gegeven aan de boer. T.o.v. vorig jaar brengt het weliswaar allemaal meer op, maar dat was bijna over de hele lijn een slecht boerenjaar. Minder productie wordt acuut gevolgd door prijsverhoging voor de consument, maar eerlijk gezegd heb ik afgelopen weinig prijsdalingen in de winkels waargenomen en dat zou niet meer dan terecht geweest zijn.

 • no-profile-image

  Klaas

  Dit zijn goede berichten in crisis tijden.

 • no-profile-image

  veehouder

  Het is jammer dat de betaalde prijs aan een boer geen % is van de winkelprijs. Dat is makkelijk door de boer te controleren en het is eerlijker. Nu is het steeds zo dat als de boerenprijs stijgt, de winkelprijzen ook (fors) stijgen. Maar als de boerenprijs weer laag is zien we dat niet terug in de winkel. De subsidies kunnen dan gewoon weg. We halen ons inkomen uit de markt. 'Brussel' moet van elk soort product het % bepalen afh van wat de verwerkende industrie nog moet doen met het product voordat het in het winkelschap ligt. Wat vinden jullie hiervan?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.