357 x bekeken 8 reacties

'Belang landbouw verdedigen'

De nieuwe minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) Maxime Verhagen (CDA) wil zich komende jaren inzetten voor de verdediging van de belangen van de Nederlandse agrofoodsector in het buitenland.

Dat zei hij vandaag na zijn gesprek met formateur en beoogd premier VVD’er Mark Rutte. Volgens Verhagen is 70 procent van het Nederlandse inkomen afkomstig uit het buitenland. Daarbij zijn landbouw en aanverwante sectoren van groot belang. "Dan zeg ik: jongens, dat is de uitdaging en daar gaan wij voor", aldus de politiek leider van het CDA. Het is de eerste keer dat Verhagen bevestigt dat hij deze post in het nieuwe kabinet zal bekleden.

Onder Maxime Verhagen komt een staatssecretaris van landbouw met wie hij de taken op dit dossier zal verdelen. Wie dit wordt, is nog onbekend. Henk Bleker wordt genoemd, maar heeft de boot tot nu toe afgehouden. De huidige partijvoorzitter van het CDA was tien jaar gedeputeerde in Groningen met onder meer landbouw in zijn portefeuille. Ook was hij voorzitter van diverse werkgroepen en commissies op agrarisch vlak.

Morgen vervolgt Rutte zijn gesprekken met kandidaat-bewindslieden, die nog tot dinsdag duren. Zeker is inmiddels dat Henk Kamp (VVD) naar Sociale Zaken gaat, Piet Hein Donner (CDA) naar Binnenlands Zaken, Ivo Opstelten (VVD) naar Veiligheid en Justitie en Melanie Schultz van Haegen (VVD) naar het nieuwe departement van Infrastructuur en Milieu. Jan Kees de Jager (CDA) gaat vrijwel zeker naar het ministerie van Financiën.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  altijd mooie praat in de politiek maar wat er daadwerkelijk van komt moet je maar afwachten en hopen voor het beste maar rekenen op het slechtste

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk, dat is een mooi vb en streven van Verhagen en zijn CDA. Maar het is maar een woord, wat ik wil zeggen is, snapt de CDA wel ooit wat landbouw belangenbehartiging is?? Ik denk het niet, ze kijken verkeerd en hebben een visie van o,o. Als vb wat zou het mooi geweest zijn als figuren als Atsma en Koopmans en Verburg in de tweede kamer 3 jaar geleden gepleit hadden voor strengere antibiotica controle en regels. Het probleem is, dan hoor je ze niet, op tijd en in visie, en het enige doel dan is het zorgen dat er niets veranderd of beweegt, en dat noemen ze boerenbelangen behartiging... Als na 3 jaar het te laat is en pas ingevoerd wordt zie, Registratie antibiotica per 2011 verplicht via IKB Kip http://www.agd.nl/10110161/Nieuws/Artikel/Registratie-antibiotica-per-2011-verplicht-via-IKB-Kip.htm ** dan hoor je ze nog niet. Een CDA zou nu al dingen moeten zien, en inzien van dingen die potentieel over 3 jaar een probleem is, en dus nu actie of richting vraagt. Maar dat zat en zit er niet in bij de CDA. Verhagen is sterk, maar ik moet nog zien of hij over visie beschikt, dus een brede lange termijn visie. Ik zeg bewust breedt aangezien de CDA meestal oogkleppen op had, maar op hun eigen congress beloofden ze nu wat anders, dus wordt het spannend....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verdikkie, ik wist het wel, maar toch mooi om dit te lezen van Verhagen. Maar ja, ere die ere toekomt, ik denk dat o.a. ook Ger Koopmans hier ook op aangedrongen heeft. En als je dan weet dat we ook nog Janneke Snijder hebben die de afgelopen jaren altijd op de bres stond voor de landbouw, en bij Rutte zeker krediet heeft opgebouwd, dan komt er misschien toch de kentering waar we op gewacht hebben. Rutte I, succes toegewenst.

 • no-profile-image

  gert

  Landbouw hoort onder economische zaken,laat natuurbeheer maar onder sociale zaken horen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Janneke doet haar best wel. Maar persoonlijk heb ik niet zo'n hoge pet op van Gert Koopmans.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mooi ploegje. Zet hem op mensen, zet Nederland weer op de kaart!

 • no-profile-image

  Herman

  Volle kracht vooruit met de V.O.C vloot.

 • no-profile-image

  varkensboerke

  maxime moet er gewoon voor zorgen dat voor alle boeren die in europa werken er dezelde regels zijn. dit geld ook voor de producten die van buiten de eu komen. als de concument dan iets extra wil, oke maar dan betaal er maar wat extra voor. voor mij mogen de eisen steng zijn maar wel voor iedereen gelijk. ook voor de nertsenhouderij

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.