Redactieblog

176 x bekeken

74 besmetttingen miltvuur Frankrijk laatste tien jaar

Miltvuur heeft in Frankrijk de afgelopen tien jaar 74 bedrijven besmet.

Dat blijkt uit een overzicht van het Franse Epidemiologisch bulletin. In die periode zijn jaarlijks tussen de nul en zes gevallen van de ziekte vastgesteld.

In 2008 en 2009 was er met respectievelijk 19 en 22 uitbraken een toename. In alle gevallen ging het om rundvee, met uitzondering van een geit en enkele paarden in 2009. De toename vindt vooral plaats in de streek Savoie, in het zuiden van Frankrijk. De meeste gevallen verschenen in regio’s waar eerder ook miltvuurgevallen waren.

Door zeer natte weersomstandigheden in de weideperiode zijn de kiemen die een antraxbesmetting kunnen veroorzaken in het gras terecht gekomen. In 2009 zijn op deze manier alleen in de Savoie al vijftien bedrijven besmet met miltvuur, waarbij in totaal 32 runderen zijn omgekomen.

Mensen die in contact zijn gekomen met de dieren zijn preventief behandeld. Sinds 2002 zijn in Frankrijk vier besmettingen met miltvuur bij mensen vastgesteld. Over 2010 zijn nog geen gegevens hierover.

Of registreer je om te kunnen reageren.