196 x bekeken 1 reactie

Tekort Griekenland niet goed voor euro

Herman Van Rompuy heeft in zijn eerste weken als president van de Europese Unie (EU) met in elk geval één lidstaat nog geen vriendschap gesloten.

Griekenland kreeg dinsdag een tik op de vingers van de Belg, omdat het kampt met het hoogste begrotingstekort van de EU: zo’n 13 procent van het bruto nationaal inkomen.

Van Rompuy maande Athene snel met maatregelen te komen zodat het tekort eind 2012 tot onder de 3 procent is teruggebracht.Een hoog begrotingstekort in een lidstaat is nadelig voor alle landen die de euro voeren; het kan de stabiliteit van de munt in gevaar brengen. De EU-president verwacht dat de Grieken het niet zo ver zullen laten komen.

De baas van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean Claude Trichet wilde donderdag niet ingaan op vragen over de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. "Ik geef geen commentaar op absurde hypotheses", zei Trichet.

Op diezelfde bijeenkomst gaf Trichet aan te verwachten dat de economie in de EU dit jaar bescheiden zal groeien, met maximaal 1,5 procent. Eenzelfde beeld schetste de Federal Reserve Bank deze week voor de situatie in de Verenigde Staten

Zoals verwacht hield de ECB het belangrijkste rentetarief deze week op 1 procent. Analisten denken dat er pas in de tweede helft van dit jaar een verhoging in zit, als de economie weer wat aantrekt. De rente bevindt zich nu al vanaf mei op het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

Het rente-instrument is het voornaamste middel van de Europese bank om de inflatie te beïnvloeden. Die bedraagt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat, nu zo’n 1 procent. Net onder de 2 procent is normaal het doel.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    pluis

    de grieken hebben altijd al graag achterop gelegen.......

Of registreer je om te kunnen reageren.