182 x bekeken

Slecht nieuws van het statistiekfront

Statistici kwamen deze week met weinig vrolijke berichten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte woensdag dat het gemiddelde inkomen van alle Nederlandse huishoudens deze eeuw niet eerder zo sterk is gedaald als in het derde kwartaal van vorig jaar. Het beschikbare inkomen daalde met 3 miljard euro (3,3 procent) in vergelijking met dezelfde periode in 2008.

De afname kwam vooral door de moeilijke omstandigheden waarin zelfstandigen zich bevonden. Volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer was er voor deze categorie sprake van een heel slecht kwartaal. Met name boeren hadden het moeilijk, zoals het LEI eind vorig jaar ook al naar buiten bracht. Lage prijzen voor agrarische producten leidden in 2009 tot een halvering van het gezinsinkomen.

Eurostat, de Europese evenknie van het CBS, had de afgelopen dagen ook niet veel positief nieuws. Eerst kwam het bericht dat de producentenprijzen in oktober vorig jaar flink zijn gedaald ten opzichte van de maand daarvoor – en toen ging het ook al niet best. De index voor nieuwe orders in de zestien landen die de euro voeren daalde met 2,2 procent. Daarnaast meldde Eurostat dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in november onverwacht 1,2 procent zijn gedaald.

Noodgedwongen lopen statistici altijd achter de feiten aan; zij blikken terug en niet vooruit. Toch kunnen de deze week gepubliceerde cijfers licht op de toekomst werpen. Want als eind vorig jaar nog alle indicatoren voor de staat van de economie in de min stonden, zullen de gevolgen van de crisis voor velen ook dit jaar nog voelbaar zijn. Zelfs als, en dat was de enige strohalm die de statistici te bieden hadden, het consumentenvertrouwen in de Europese Unie eindelijk de stijgende lijn weer te pakken heeft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.