Redactieblog

331 x bekeken 11 reacties

Schenk rijdt scheve schaats

Siem-jan Schenk van de LTO moet neutraal zijn. Dat is hij bij de beoordeling van de fusie FrieslandCampina niet.

U kent het verhaal. De waarde van Friesland Foods was ten tijde van de fusie hoger dan van Campina. Dat werd verrekend. 300 miljoen euro werd verdeeld onder de leden van Friesland Foods. Gemiddeld 30.000 per lid. Een mooie meevaller vonden we toen.

Nu blijkt dat het geen 300 miljoen moest zijn, maar 900. Dat betekent dat wij gemiddeld 60.000 euro te weinig hebben gekregen. Dat is een rechtstreeks voordeel voor de Campina-leden en een nadeel voor de leden van Friesland Foods.

Siem-jan Schenk zou dat als LTO-man moeten betreuren. Hij moet er voor zorgen dat al zijn leden gelijk worden behandeld. Dat doet hij niet.

Hij murmelt in zijn commentaar over deze kwestie wat over de toekomstige waarde van FrieslandCampina. Als zodanig vindt hij het goed dat de Friesland Foods leden 60.000 euro door de neus is geboord.

"Het gaat om het realiseren van een zo gunstig mogelijke uitbetalingscapaciteit voor melkveehouders in de komende jaren", motiveert hij zijn standpunt. Hij vergeet erbij te zeggen dat de Campinaboeren meeliften op de niet uitbetaalde hogere waarde van Friesland Foods. En als leverancier van Campina profiteert Schenk volop mee.

Dat is fout. Hij kiest partij en laat daarbij eigenbelang prevaleren. Een slechte zaak voor een bestuurder van een Landbouworganisatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  LTO kiest teoch altijd eigen belang. Hier voor gaan zij over lijken.

 • no-profile-image

  Dirk

  Voorheen Coberco-boeren hoeven niet zo hoog van de toren te blazen. De waarde van de onderdelen van Friesland Foods, waar we het over hebben, kwamen van de voormalige condens, uit Friesland dus. Ik denk dat wij ons het meest beroerd voelen. wij hebben in de Condens het vermogen opgebouwd. De leden van Campina plukken daar de vruchten van. Dat is zuur. En dat Schenk, die meeprofiteert, dat ook nog bejubeld, is helemaal waardeloos. Evenals Attema, die als voorzitter Friesland Foods veel te goedkoop verkwanseld heeft. We houden daar een verrekt rare smaak aan over. Zou hier via de Ledenraad nog wat aan te doen zijn?

 • no-profile-image

  Cornelis

  Het enige wat schenk kan is beetje murmelen, maar schaatsen zeker niet, hij kan toch geen koers houden..

 • no-profile-image

  Frans

  Het zijn goede tijden voor de Campina-boeren. Een bestuur dat uitstekend heeft onderhandeld en nu een voorzitter - Wantenaar - die er voor zorgt dat het nu blijft zoals het is. Dat het ten koste gaat van Friesland-boeren, nou en? Hadden ze maar beter moeten onderhandelen. Dat die Attema een watje is kunnen wij toch niet helpen? De fusie geeft ons nog steeds een uitstekend gevoel.

 • no-profile-image

  Piet

  Wij zouden als oud Cobercoleden actie meten ondernemen. Kunnen we ook via de Ledenraad bestuur en directie tot orde roepen? Een verkeerde voorlichting moet toch kunnen leiden tot een uitbetaling achteraf. Camoina heeft de macht al in handen bij FrieslandCampina. En nu ook nog goede sier maken met het geld dat ons als leden toekomt? Dat lijkt nergens na.

 • no-profile-image

  Sjaak

  mensen, goed om te zien dat jullie het allemaal verkeerd zien. het artikel waarin schenk zijn mening geeft, is enkel en alleen uit perspectief geschreven van de aandeelhouders kant. die hebben als doel om de aandelen zo snel mogelijk weer te verkopen met winst. wil een boer zijn boerderij zo snel mogelijk verkopen? nee die zoekt continuiteit en wil niet dat hij afhankelijk is van een of andere investeringsmaatschappij. daardoor zijn beide partijen de fusie gelijkwaardig aangegaan en is er later toch een voordeel gekomen voor friesland leden.

 • no-profile-image

  ex-boer

  Met de financiële afwikkeling van fusie is de onderlinge verstandhouding tussen de leden er niet beter op geworden lijkt mij. Aan de ene kant de hoera roepende ex-Campina leden en aan de andere kant de morrende ex-FFoodsleden. Op komende ledenraads vergaderingen zal de echo van de fusie dan ook nog lang naklinken. Ben benieuwd hoe de sfeer in een komende ledenvergadering zal zijn wanneer er zowel ex-Campinaleden als ex-FFoodsleden in de zaal zitten.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Eén schrale troost, als Nederlandse boer zie je zowiezo niets van dit geld terug. Of betaalt u bij de huidige boerenleenbank een procent minder rente ? Zelfs binnen LTO is ZLTO tientallen keren rijker dan LTO Noord, merken de boeren dit verschil ? Het geld verdwijnt naar Rendac, VION, die het naar hartelust over de grens smijten. De coöperatieve gedachte is goed, maar de meeste zijn te log en arrogant geworden. De bestuurders likken naar boven en schoppen naar beneden. Helaas.

 • no-profile-image

  Harm

  Dan zijn dus de B certificaten fors ondergewaardeerd en zal ook de fiscus zich melden

 • no-profile-image

  Gert

  Ik vond deze uitspraken van Schenk ook veel te ver gaan. Als lid van Campina profiteert hij nu van het geld dat wij als Friesland Foodsleden te weinig hebben ontvangen. Dat de Campinaboeren in hun vuistje lachen omdat zij de grote overwinnaars zijn bij FrieslandCampina, dat kan ik me voorstellen. Wij voelen ons genaaid. Maar dat Schenk daar zo duidelijk voor uit komt wijst op zijn onbekwaamheid als bestuurder.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wisten dat allang. Siem-Jan zit bij lto alleen maar voor eigenbelang en de rest kan hem niet schelen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.