Redactieblog

350 x bekeken 2 reacties

'Ruimen zeldzaam schapenras in strijd internationale afspraken'

De Stichting Zelzame Huisdierrassen (SZH) is erg verontrust over het ruimen van melkschapen in strijd tegen Q-koorts.

Het ruimen van de dieren van zeldzame schapenrassen is volgens SZH in strijd met internationale afspraken over de biodiversiteit van landbouwhuisdieren.

Afgelopen weekend werden in Kraggenbrug 170 drachtige ooien geruimd van het ras Fries melkschaap. "Het zeldzame Friese en Zeeuwse melkschaap is uniek op de wereld doordat het zo geschikt is voor de melkproductie. Eerder had het ras flinke schade opgelopen door MKZ, scrapie en blauwtong", aldus voorzitter Geert Boink van SZH. "Nederland heeft zich aan diverse internationale afspraken gecommitteerd om biodiversiteit te behouden. Gecoördineerd door de wereldvoedselorganisatie FAO, zijn landen in 2007 overeengekomen dat een wereldwijd actieplan uitgevoerd moet worden om biodiversiteit in landbouwhuisdieren te behouden. Ruiming van deze melkschapen is in strijd met de verplichtingen die Nederland in het kader van biodiversiteit is aangegaan", aldus SZH.

De organisatie vindt dat het levenslange fokverbod voor de jonge dieren op het getroffen bedrijf opgeheven moet worden. "Dan kunnen de jonge dieren later weer gedekt worden, zodat het bewaren van biodiversiteit gewaarborgd is", aldus Boink. SZH vindt bovendien dat er sneller gevaccineerd moet worden in strijd tegen Q-koorts. "Melkleverende melkschapenbedrijven buiten Noord-Brabant en het 45 km gebied kunnen pas na 1 april 2010 gevaccineerd worden. Vaccinatie geldt in tegenstelling tot ruimen als effectief middel om de bacterie te stoppen.", zegt SZH.

Het ministerie van landbouw meldt dat het ruimen van de schapen geen bezwaar is voor het instandhouden van het ras, omdat er in Nederland nog 8.000 Friese melkschapen zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    zwalker

    LNV is een Criminele Organisatie!

  • no-profile-image

    henk

    Alle zeldzame dieren direct enten !!

Of registreer je om te kunnen reageren.