Redactieblog

207 x bekeken 4 reacties

Particuliere opslag en interventie beter dan quotering?

Voorzitter Koopstra van het PZ hield weer een uiterst vlakke rede. Met een paar interessante opmerkingen.

Over de marktondersteuning. Hij kiest voor beperkt overheidsingrijpen op markten. Dat kan het beste via particuliere opslag en publieke interventie. Een tijdelijke vermindering van het aanbod. Geen onbeperkt liberalisering dus.

Hij zit hiermee op de dezelfde lijn als DDB en NMV. Sieta van Keimpema pleit als boegbeeld echter voor beperking van de melkproductie. Zij vindt produceren voor de pakhuizen onzin.

Dat is een interessant verschil van inzicht met Koopstra. Die wil geen productiebeperking. Hij is van mening dat door krapte de melkprijs niet te hoog mag worden. Dan wordt gezocht naar plantaardige eiwitvervangers. Dat zijn vaak blijvers en zo verdwijnt een stuk afzet.
Als voorbeeld noemde hij analoge kaas op pizza's. Ten tijde van hoge prijzen heeft die de echte kaas verdreven. De prijzen daarvan werden wel weer lager, maar de analoge kaas bleef. Weg markt.

Particuliere opslag van boter en poeder heeft dus twee functies: er voor zorgen dat de prijs niet teveel daalt, maar ook niet te hoog wordt. De opslag kan dan dienen voor de marktregulatie. De toppen en de dalen beheersen. En blijft niet "boven de markt zweven", met als gevolg marktbederf, zoals Van Keimpema denkt.

Alles overdenkend kies ik voor Koopstra. Een stabiele prijs is beter dan nu weer heel hoog en dan weer heel laag. Daar moet ook Sieta van Keimpema voor te porren zijn. Toch nog eenheid in het nieuwe jaar?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Konstant een te lage melkprijs is ook een melkprijs, veel succes vergaderboer.
  Een varkensboer die dit fenomeen ook kent en verafschuwd, want wanneer de vlv prijs weer richting de kostprijs gaat krijgen we het vlees uit interventie op de markt

 • no-profile-image

  Han

  Bij opslag blijft het product boven de markt hangen. Het moet en keer uit het koelhuis. Het systeem van produceren en het "te veel" uit de markt nemen zal een herhaling zijn van het beleid voor het quotum systeem. In de tijd van interventie waren het niet de boeren die er beter van werden, wel de Koelhuis eigenaren en de handel.
  Een ding moet duidelijk zijn, uit de markt nemen zal alleen gebeuren als er een bodemprijs is bereikt en die zal echt niet zijn om te juichen. Hooguit is het leuk voor de industrie die zij volle capaciteit kan benutten en de kosten vergoed ziet.
  Of de melkveehouder hier blij mee moet zijn is zeer de vraag.

 • no-profile-image

  paul

  een constante hoge melkprijs, is natuurlijk beter, dan een constante lage melkprijs.

 • no-profile-image

  Gert

  Geen slecht idee om met een buffer de melkprijs binnen marges een beetje stabiel te houden. Eén voorwaarde: het beheer moet dan wel in handen van boerenorganisaties, althans door hun worden aangestuurd. Anders worden we afhankelijk van EU-ambtenaren en daar verwacht ik niet veel van. Misschien dat het Productschap Zuivel hier een rol in kan spelen. Daar is de gehele veehouderij in vertegenwoordigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.