Redactieblog

290 x bekeken 2 reacties

Onrust over vruchtwaterpuncties geiten

Onder geitenhouders is onrust ontstaan over de vruchtwateronderzoek bij geiten die geruimd zijn vanwege Q-koorts.

Het gerucht gaat dat aan de hand van vruchtwaterpuncties blijkt dat de geruimde geiten van een Utrechtse geitenhouder niet besmet waren met Q-koorts. Zowel de betrokken onderzoeksinstellingen als de veehouder ontkennen dit. "Er zijn bij mijn geiten geen vruchtwaterpuncties genomen", aldus Anton van Engelenhoven uit Achterberg.

Het vruchtwateronderzoek wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de faculteit Diergeneeskunde. "Er worden inderdaad vruchtwatermonsters genomen bij geruimde geiten. Per bedrijf dat mee doet aan het onderzoek worden vijftig jonge en vijftig oude geiten bemonsterd. Oorspronkelijk doel van het onderzoek was het bekijken of de vaccinatie tegen Q-koorts werkt. Doordat er echter weinig niet-gevaccineerde dieren zijn geruimd, moet de onderzoeksvraag worden bijgesteld. Er worden echter wel nu al monsters genomen zodat deze in een later stadium onderzocht kunnen worden", aldus een woordvoerder van de faculteit Diergeneeskunde. Ook zijn er al testen uitgevoerd om te kijken of de testmethode effectief is. "Dit waren technische controles. Voor het grote onderzoek zijn nog geen tests gedaan." Ook de GD meldt dat er op dit moment nog geen resultaten van het onderzoek zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    huubhenkenharrie

    Was van te voren toch ook wel te verwachten dat de geruimde drachtige geiten niet met Q koorts besmet zouden zijn. Deze week zijn er op ook op bedrijven van dit soort onderzoeken uitgevoerd, hier zal wel het zelfde uitkomen.

  • no-profile-image

    ex mekgeitenhouder

    Het is te verwachten dat hier verwarring over zou ontstaan. Dan kan de schuldvraag ook niet boven water komen . Het verbaasd mij dat er nog niet iemand zegt die vruchtwaterpunctie's kunnen wij eigenlijk niks mee want die zijn niet te beoordelen omdat er geen goede methode bestaat om dit te onderzoeken, maar je kan er gif op innemen dat dit volgende week gebeurd

Of registreer je om te kunnen reageren.