Redactieblog

250 x bekeken 3 reacties

Nog geen concreet advies Commissie Pachtnormen

De Commissie Pachtnormen heeft nog geen concrete adviezen tot wijzigingen van het pachtprijzensysteem.

Dat blijkt na de bijeenkomst van de commissie. Landbouwminister Gerda Verburg heeft de Commissie Van Hall gevraagd opnieuw bij elkaar te komen om de kritiek op het pachtprijzensysteem te beoordelen. De commissie heeft hierbij de knelpunten verkend. De commissie heeft besloten nog een aantal keren bijeen te komen om concrete voorstellen te doen voor de evaluatie van het pachtprijzensysteem die voor 2010 gepland staat.

"Aandachtspunten van de commissie zijn onder andere de wenselijkheid van een systeem van aftrekposten voor gebieden met natuurlijke handicaps en de representativiteit van de steekproef", meldt de bond van landpachters BLHB.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erik

  Straks worden de toeslagrechten ,zonnepanelen,slachtpremie en kinderbijslag ook nog verdisconteerd in de pachtprijs

 • no-profile-image

  Han

  Wanneer wordt de pacht eens berekend en betaalt volgens een percentage van de natuurlijke opbrengst. Dit drukt de verpachter met de neus op het feit dat het weer en de prijs van de producten een niet te verwaarlozen onderdeel van het boeren inkomen uitmaken. Niets de pacht vastleggen in geld gerelateerd aan grondsoort, ontsluiting, waterhuishouding etc. Nee puur kilogrammen product X 10 % (voorbeeld) Dit is eeuwen zo gegaan en in delen van Frankrijk was het rond 1995 nog gebruikelijk.

 • no-profile-image

  m

  ik hoor weinig over de opbrengst van windmolens/meewerkende vrouwen die meegenomen worden in de lei rapporten.
  Op een bijeenkomst in swifterbant melde een collega akkerbouwer in de zaal dat er in zuidelijk flevoland een lei akkerbouwer is met 2 molens in zijn leiboekhouding. Als deze worden meegerekend in het opbrengend vermogen van de grond dan stijgen de pachtprijzen zeer nadelig.
  waarom is er openbaarheid in de berekening van de pacht

Of registreer je om te kunnen reageren.