Redactieblog

435 x bekeken 3 reacties

Minder mineralen uit mest

De veehouderij is in 2009 efficiënter gaan werken met mineralen. Dat kan geconcludeerd worden op basis van de mestproductiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De mineralenproductie uit dierlijke mest daalde licht, terwijl de veestapel in 2009 is toegenomen. De productie van stikstof uit dierlijke mest is in 2009 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van de mestproductie in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2009 werd in de veehouderij 485.999 ton stikstof geproduceerd. De fosfaatproductie in dierlijke mest is met 0,6 procent gedaald naar 174.905 ton fosfaat geproduceerd. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de mineralenproductie is gedaald.

De rundveestapel is in 2009 met 2 procent gestegen naar 3,97 miljoen dieren. De varkensstapel groeide met 1,3 procent naar 12,19 miljoen. De pluimveestapel had een toename van 0,2 procent naar 96,86 miljoen. De schapen- en geitenstapel nam af met 8 procent naar 1,12 miljoen.

De gemiddelde gehaltes van de dierlijke mest zijn in 2009 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 2008. In varkensmest zat 8,83 kilo stikstof en 3,66 kilo fosfaat per kuub, net als in 2008. Het stikstof en fosfaatgehalte in rundveemest (vast- en vloeibaar) is in 2009 licht gedaald naar 5,27 kilo stikstof en 1,67 kilo fosfaat per kuub. Het stikstofgehalte in pluimveemest daalde licht naar 41,04 kilo, terwijl het fosfaatgehalte daalde naar 18,74 kilo. Het zuiden en het oosten blijven de grootste mestproducerende regio’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  putten

  dit is dan 75kg fosfaat per hactare en210 kg stikstof als het verdeeld word over het nederlandse areaal,dus hoezo mestoverschot? daarbij moet de dep in moerdijk en export ook nog vanaf,dit verdient ook een gedegen onderzoek net zoals vvd nu wil met de zogenaamde temp stijging.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En maar tellen, zonder verschil te maken tussen de werking.

 • no-profile-image

  john

  zolang de kunstmest niet flink duurder wordt gemaakt blijven we een mest overschot houden... door de opname van die mineralen kunnen wij als landbouw onze natuurlijke kringlopen niet gesloten maken!. de hoeveelheid kunstmest die wij op de akkers aan mogen zouden wenden zou niet meer mogen zijn dan wij als mensen uitpoepen en plassen want daarvan zien we niets meer terug op de akkers. Deze mineralen worden voor veel geld omgezet in stikstofgas en de de rest verbrand. Daarna moet er voor veel geld weer kunstmest van gemaakt worden (stikstofgas omzetten in nitraten) onnodig veel extra uitstoot van co2 en daarmee een grote verspilling.

Of registreer je om te kunnen reageren.