Redactieblog

421 x bekeken 8 reacties

LTO ziet kansen voor soepeler Q-koortsbeleid

LTO Nederland ziet kansen voor het versoepelen van het Q-koorst beleid.

“Uit het advies van het ministerie van landbouw over de kinderboerderijen blijkt dat het ministerie een beperkt risico accepteert. Dat is anders dan de nultollerantie die tot nu toe de norm leek te zijn”, legt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland uit.

LTO vindt dat het vervoersverbod en fokverbod versoepeld kunnen worden als blijkt dat het risico hiervan voor de volksgezondheid beperkt is. “In onze ogen is het risco van het fokken met geiten op bedrijven waar geen Q-koorst is aangetroffen beperkt, zeker op de bedrijven die al twee jaar gevaccineerd hebben”, aldus Van Hoof. Ook het risico van het vervoeren van dieren van deze bedrijven is volgen LTO beperkt.

Het versoepelen van de regels voor deze bedrijven is volgens LTO niet alleen in het belang van de niet-besmette bedirjven, maar ook van de geruimde bedrijven. “Voor veel bedrijven is door het aanvoer- en fokverbod geen normale bedrijfsvoering meer mogelijk. Ook voor niet-besmette bedrijven loopt de schade, die voor rekening is van de veehouders, intussen op. Bovendien wordt het perspectief van geruimde bedrijven nog somberder naarmate beperkingen langer gaan duren”, aldus Van Hoof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  Q-koorts versreiding is goed te voorkomen door goede ontsmetting middelen te gebruiken;nog geen boer aan Q-koorts dood gegaan;kinderboerderij meestal bij woongebied ;;met besmeting worden niet geruimd;hoe is dit uit teleggen ?verburg krijgt verkeerde adviesen;;en te laat in grijp door die osterhaus met zijn HYPE van mexicaanse griep?

 • no-profile-image

  p.feller

  lto loopt lief mee aan het handje van verburg. ze laten zo de boeren en hun geiten naar de slachtbank leiden.

 • no-profile-image

  anne

  Ger en Han als je je nu even verdiept had in het probleem dan wist je dat LTO zich tot het laatst toe heeft verzet. Dit soort LTO bashing slaat dus nergens op. Het kabinet heeft anders beslist dan LTO wilde omdat politiek bang is verwijt te krijgen dat ze volksgezondheid op het spel zetten.

 • no-profile-image

  Tuinman

  Waar zijn de dierpartijen .
  Ze zijn er wel maar je hoort ze niet.
  Lto bedankt, ze weten niet goed wat ze aanrichten.
  Bedrijven naar de kloten. Fam. in de stess en andere gevolgen ervan.
  Stem geen dierenpatij die zijn niet thuis
  Welke sector is er nu aan de beurt,om ze de nek om te draaien.
  kabinet ook bedankt !!!!
  Bezopen is het om gezonde dieren te ruimen (stelletje boeven)
  Het CDA draait deze sector de nek om.
  Is van vandaag of morgen is al jaren aan de gang.

 • no-profile-image

  gert

  LTO komt uit de winterslaap

 • no-profile-image

  dirk

  anne uit friesland klets maar lekker aan want hoe verklaar je het persbericht van 9-12-09 lto achter maatregelen om q koorts in te dammen Zijn het geen grote draaikonten bij lto dit bericht staat haaks op wat hier staat

 • no-profile-image

  Han

  Correct Ger, alleen wel wat laat, de schade voor de betrokken boeren en misschien wel voor de hele sector is berokkend. Ik blijf van mening, dat de LTO zich door angst laat regeren. Angst m.b.t. handel, export, deze zijn voor NV Nederland van belang, voor de landbouw nauwelijks in tijden van veel te lage prijzen. En toch de boeren met drog redenen opjagen tot nog meer productie, met alle negatieve gevolgen (milieu, politiek etc.).

 • no-profile-image

  Hans

  Moet er nu zelfs bij Q-koorts nog weer tegen de inzet van LTO aangeschopt worden? Er is heel veel berichtgeving op deze site over Q-koorts. Zet je vooringenomen bril eens af en lees dat de Minister van Volksgezondheid samen met het RIVM na de door jou genoemde 9-12-09 het hele verhaal heeft overruled. Er is door LTO telkens gezegd: geen ruiming van gezonde dieren en actief zorgen dat er perspectief blijft voor geruimde en beperkte bedrijven. Daarnaast is er een hele groep mensen dag en nach bezig de ondernemers van geruimde (en andere) bedrijven bij te staan op alle fronten.
  Het laatste waar geitenhouders wat aan hebben is ongenuanceerd roepen door mensen die alleen lezen wat ze past en daar dan conclusies aan verbinden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.