Redactieblog

194 x bekeken 6 reacties

LTO: stel overheid aansprakelijk voor schade Q-koorts

Geitenhouders moeten de overheid aansprakelijk stellen voor de volledige gevolgschade van het Q-koortsbeleid.

Dat adviseert LTO Nederland. LTO heeft hiervoor een standaardformulier opgesteld waarin geitenhouders waarvan dieren zijn geruimd de staat aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgschade. De actie is ingezet naar aanleiding van het Tweede Kamerdebat over Q-koorts.

Doel van de aansprakelijkheidsstelling is verjaring te voorkomen en er voor te zorgen dat de gedupeerde veehouders een juridische positie hebben in het geval van eventuele civiele procedures. De juridische actie richt zich op de totale gevolgschade, die voortvloeit uit de getroffen maatregelen.

De aansprakelijkheidsstelling staat los van de directe schadevergoeding voor de geruimde geiten.

"In tegenstelling tot het juridisch aanvechten van de eerder genomen overheidsmaatregelen en taxaties achten juristen deze weg wel kansrijk", aldus LTO.

LTO dringt al langer aan op een schadevergoeding voor de gevolgschade. "Geitenhouders kunnen niets anders dan de achtergebleven geiten blijven melken en vervolgens het bedrijf beëindigen", aldus de belangenorganisatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  energie

  geruimde boer, eerst en vooral sterkte toegewenst na een ongetwijfeld ingrijpende ruiming. Naar mij lijkt is het wel zo dat jouw verhaal over protest tegen besmetverklaringen een heel ander punt dan dit punt van vervolgschade?.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sorry, schrijffout in vorig bericht; geit op professioneel bedrijf niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch denk ik dat het 't proberen waar is.
  Bij een rechtmatige overheidsdaad (ruiming vanwege gezondheidsrisico's bevolking) mag er echter geen schending van égalite plaatsvinden. Nu de overheid bepaalde groepen geiten ongemoeid laat, is van égalite geen sprake meer, en dus schending. De Raad van State heeft deze weg ingeslagen evenals de Hoge Raad. Het is aan de overheid te bewijzen dat er geen schending van égalite plaats heeft gevonden. Lijkt me voor de overheid niet gemakkelijk uit te leggen dat een besmette geit in een kinderboerderij veilig is, en een onbesmette geit op een professioneel bedrijf wel. Geitenhouders, probeer er je voordeel mee te doen. Succes!

 • no-profile-image

  klein boertje

  Zijn ze nu al wakker geworden !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Zeker net als bij de mkz van de wal in de sloot helpen Lto praat met diverse monden Je kunt niet rijmen om te zeggen lto achter aanpak q koorts en dan vervolgens de overheid aansprakelijk stellen Maar ja lto pFFFF

 • no-profile-image

  geruimde boer

  Toch jammer dat ze pas wakker worden als het kalf verdronken is. In Rosmalen nog het advies geven om géén bezwaar te maken tegen de besmetverklaring ondanks verschillende oproepen uit de zaal.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.