Redactieblog

447 x bekeken 6 reacties

Hobbyhouders: besmette dieren ruimen

Het Platform Kleinschalige houders van Schapen en Geiten adviseert drachtige geiten en schapen die besmet zijn met Q-koorts te ruimen.

Het Platform vindt de gezondheidsrisico’s voor de mens te groot om deze dieren in leven te laten. Eerder adviseerde het Platform al om alle vrouwelijke geiten en schapen in de zogeheten Q-koortsgebieden in te enten tegen Q-koorts. Deze vaccinatie is voor kleinschalig gehouden dieren vrijwillig.

Het Platform gaat ervan uit dat in de Q-koortsgebieden ook hobbymatig gehouden, drachtige geiten en schapen besmet zijn met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Hiervan zijn geen cijfers bekend. Bij het Platform is een groot aantal ras- en fokverenigingen aangesloten, alsmede de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  WAKKER WORDEN: DE VOLKSGEZONDHEID IS HELEMAAL NIET IN GEVAAR! Geiten zijn van alle tijden en ziekten ook. Ziekten zijn regulatiefactoren en daar gaat nu en dan iemand aan dood. Nou en? Een mens moet toch ergens aan dood gaan? Vooruit met de geit!

 • no-profile-image

  Boerin

  Moet toch niet gekker worden. Hobbydieren en geiten en schapen op kinderboerderijen hoeven niet geruimd te worden. Deze moeten maar lammeren in aparte ruimtes zonder publiek en zich aan hygienemaatregelen houden. Maar (grote) melkgeitenbedrijven maken ze kapot!!!

  Melkgeitenbedrijven kunnen dan bij de lammerperiode toch ook geen mensen toe laten op hun erf en ook aan hygienemaatregelen houden. De lammeren zo snel mogelijk bij de moeder weghalen etc. Nee we ruimen alles maar meteen, lammeren geven we fokverbod voor leven etc.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, dit platform van kleinschalige houders heeft gehandeld aan de hand van de rechtelijke uitspraak over de nevenlocatie in Hoogersmilde, immers op de nevenlocatie zijn de geiten NIET besmet, maar verdacht door interactie, dus moesten ze vermoord worden, zo was de redenatie van LNV en de rechter OMDAT de volksgezondheid in geding is. Omdat LNV interactie tussen mens al dier al verdacht vind, en rechtmatig claimt voor ruimen van gezonde dieren ivm volksgezondheid snap ik niet dat ik het artikel zie, Overheid laat geiten op kinderboerderijen ongemoeid, wat zegt. Besmette geiten worden niet geruimd OMDAT interactie geen probleem is. Wel waarom gezonde dieren dan wel in Hoogersmilde???????

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Patrick en Zwartebroeker, de volkomen idioterie is inderdaad toegeslagen en ik weet ook wel hoe dat komt. Denk ik! Dat Platform Van Niks, die nu ineens de kool noch de geit willen sparen, is kennelijk doodsbang dat zij erop zullen worden aangesproken als er straks mogelijkerwijze iemand binnen een straal van tien kilometer rond een hobbyhouderij (van een of enkele geiten) ziek wordt en zij waren er toen het bericht uitging kennelijk nog onkundig van dat LNV eieren voor geld koos en zich realiseerde dat hobbyhoudend Nederland na het 2003-debacle geen tweede Hobbydierholocaust zou dulden. Aan het woord zijn dus twee aartslafbekken: een Hobbyplatform dat Angsthaas speelt en een LNV dat rotte eieren voor zijn geld kiest. Ben daar maar blij mee. Die onnutte en feitelijk onwettige ruimingen moeten stoppen, daar moet het om gaan!

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Herkauwer en wandelaar, ik ben het helemaal met jullie eens. Maar het kan nóg gekker. Vandaag verscheen het volgende bericht:

  Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) vindt, net als de deskundigencommissie van VWS en LNV, dat er geen aanwijzingen zijn voor extra gezondheidsrisico’s van hobbyhouderijen bij de verspreiding van Q-koorts.
  Hygiëne bij het aflammeren en preventie door vaccinatie zijn voldoende om risico's van eventuele besmettingen tegen te gaan. Het beleid van LNV en VWS betekent dat de houders zelf hun verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen om de mogelijke risico’s van Q-koorts te beheersen, aldus het Platform.

  Meer: [www.levendehave.nl]

  Over geloofwaardigheid gesproken ?

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Dit land lijkt gillend gek geworden ! Op de dag dat LNV meedeelt dat volgens hun "deskundigen" bedrijven kleiner dan 50 geiten geen gevaar vormen voor de volksgezondheid en dat besmette dieren hier niet geruimd gaan worden, geeft het Platform KGSV de hobbyhouders het advies om hun besmette zwangere dieren te gaan ruimen !!
  Ook kinderboerderijen, al worden ze platgelopen door op geiten verkikkersde kindertjes, zijn ongevaarlijk. Een beetje Q-koorts kan immers helemaal geen kwaad ? Daarmee bouw je weerstand op, zeggen de deskundigen van GGD.
  Morgen weer over tot de orde van de dag. Dan wordt een bedrijf geruimd waar geen besmette dieren zijn gevonden, met de zegen van de rechterlijke macht.

  Wie het nog begrijpt mag het me uitleggen !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.