Redactieblog

655 x bekeken 22 reacties

Ceja: tekort aan boeren dreigt

In Europa dreigt een tekort aan agrariërs als er niet meer voor de land- en tuinbouw wordt gedaan.

Dat zegt voorzitter Joris Baecke van de Europese organisatie voor jonge boeren Ceja. "Er komen steeds minder jonge boeren in Europa. Er is een duurzame betrouwbare oplossing nodig om deze tendens te keren", aldus Baecke.

Ceja pleit voor meer steun voor jonge boeren in de eerste en de tweede peiler van het Europese landbouwbeleid. Daarnaast wil Ceja dat jonge boeren beter toegang krijgen tot de meest actuele kennis op het gebied van land- en tuinbouw zodat de kennis en nieuwe technieken in de praktijk benut kunnen worden. "De land- en tuinbouw kan bovendien een belangrijke rol spelen in het matigen van de klimaatverandering. Het is jammer dat hier te weinig aandacht voor is", aldus Ceja. Begin februari organiseert Ceja een Europees congres over de toekomst van de landbouw in het Spaanse Sevilla.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Hord Ik praat niet over Europa ik praat mondiaal. Ik heb op de Beurs in Assen mijn gedachten gepeilt bij enkele Canadese bankiers en die kwamen met hetzelfde verhaal, veel boeren uit de baby boom generatie zonder opvolger. Geen winkels, scholen op het platteland en de dealers steeds verder weg voor de meeste boeren. hier zal de enkele enthousiaste jonge boer niet beter van worden, de banken en Rabo voorop hebben zich op de grondmarkt begeven om enorme lappen te bemachtigen die dan als industriele landbouw worden beboerd onder controle van de bank. Hebben we grote boer en grote handelaren >Grote honden bijten elkaar niet<.
  verder is mijn inschatting dat China niet Europa als leverancier kiest maar USA hun grote partner in de handel en de geld handel. De USA geld behoefte wordt door China gedekt. Verder hebben we de pech dat de handel met China in US$ gaat en die is t.o.v. de Euro zwak en dat kost ons gewoon geld.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het wordt een interessante discussie. De toekomst durf ik niet te voorspellen. Maar dat de bedrijfsvoorlichting te optimistisch en de banken te royaal met de financieringen zijn geweest moge duidelijk zijn!!!... (ten bate van de ''heilige koe'' schaalvergroting!!!...) Nu gaan wij weer terug in de tijd. Het Kapitaal wordt/is, weer grootgrondbezitter!!!... Maar dat heeft toch niets met ''nostalgie'' te maken ???

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste Han, U heeft meer ervaring dan ik en de Rabo kan best grote lappen grond in bezit krijgen,maar is dat een bedreiging? Fortis en Amev hebben ook veel grond maar ze bedrijven daar zelf geen industriële landbouw op.Ze verhuren dat toch weer aan vrije ondernemers.Wel deel ik uw zorgen over de lage dollar.

 • no-profile-image

  Han

  @Hord, Als het tekort aan boeren nu reeds te merken zou zijn aan de melkprijs, was het Ceja te laat met zijn waarschuwing. Jij hebt de zere plek van het huidige beleid bloot gelegd, wij regeren niet meer, maar anticiperen op gebeurtenissen. Regeren is vooruit zien is VISIE hebben op lange termijn. Waan van de dag wordt bedreven in Den Haag daar heeft men nauwelijks nog visie die verder strekt dan 4 jaar vooruit.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet ik ben net terug van een inleiding van Willem Vermeend (oud min. van Sociale zaken) nu ondernemer en professor economie. Hij had geen goed woord voor Den Haag. Je ziet het dus wel goed. Denk aan de acties gericht tegen intensieve dierhouderij door actie groepen. Ons ministerie doet niets en zegt niets over deze asociale acties, ze laten het gebeuren. We weten dat de boeren nauwelijks kunnen rondkomen van de intensieve dierhouderij, maar de NV Nedereland haalt er miljarden mee binnen aan valuta. Mij bekruipt het gevoel dat Den Haag deze tak rustig de nek omdraait en dan later ontdekt wat het betekent. Milieu is hetzelfde punt lange termijn visie ontbreekt. Vermeend wees hier ook op. Tot slot zo je weet heeft de regering 20 werkgroepen geinstalleerd om te onderzoeken waar bezuinigd moet / kan worden. Vermeend maakte duidlijk dat dit een onzinnige actie is omdat er op alle ministeries een lijst ligt met actie punten en wat die kosten, zodat binnen een dag het totaal bedrag kan worden bepaalt en welke onderdelen de klos zijn.

 • no-profile-image

  Boer

  Daar weet ik wel wat op Gert. Verkoop je bedrijf zelfs als je niet krijgt wat je denkt dat het minimaal op moet brengen en verlaat de Titannic zo snel mogelijk.Nu heb je nog eigen vermogen en heb je de keuze. Koop in een ander land een bedrijf van de gewenste omvang met de gewenste hoeveelheid vreemd vermogen en een hoeveelheid regels waar jij je comfortabel mee voeld. Dat de familie verder weg zit kan een nadeel zijn maar op alle andere punten ga je er dik op vooruit. Het leven is te kort om je de hele dag te ergeren aan het wanbeleid van lnv en je af te vragen wat de volgende stok is die ze in je voorwiel gaan steken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zij kunnen wel moeilijk doen. Maar voor de jonge boeren is het veel beter als het er niet zoveel zijn. Iedereen moet/wil groter en het kan beter door natuurlijke selectie dan door kei harde economische selectie!

 • no-profile-image

  Han

  De Ceja is duidelijk in wat de bevolking te wachten staat, problemen met de voedsel productie. Ik sprak op de Beurs in Assen enkele Candezen die dezelfde uitspraak deden. (Te) Weinig opvolgers, te grote familie bedrijven, steeds minder faciliteiten (winkels. dealers, scholen medice hulp) binnen bereik. Volgens hen is de situatie in de USA hetzelfde. Het gaat niet alleen om boeren / ondernemers maar ook om personeel. De leiders zullen dit berichtje ter harte moeten nemen en niet denken "Het lost vanzelf op". Rusland heeft zijn landbouw decennia pang verwaarloosd tot dat het dood was.De nieuwe Russische "boeren" worden elk dag geconfronteerd met het feit, dat BOER zijn meer is dan kapitale investringen in doen HARD WARE je moet ook goed personel hebben en je moet BOER zijn. Als de westerse regeringen wachten tot het twwe voor twaalf is dan zal subsidie voor jonge boeren niet meer werken omdat er geen geschoold personeel is.

 • no-profile-image

  Voedselproducent

  Het voedsel beter betalen!!!!!! Je laat je eigen boeren verhongeren! De weelde is er gewoon niet voor de voedselproducent. Als dank wordt hij af gezeikt! Helaas, dit is mijn lange ervaring. Als de vakbonden proberen dit te verbeteren, roept LTO e.d., dat ze aan dekostprijs moeten werken en dat ze moeten produceren wat de consument vraagt. Dat de producenten dit allang doen vergeet men ook nog! Maar de vakbonden beginnen hun gelijk tekrijgen op hoog Europees niveau!

 • no-profile-image

  Han

  Hord het gaat over groot beleggers die niet geinteresseerd zijn in grond in Zuid Amerika die zelf gaan boeren onder leiding van Rabo. de door jouw genoemde organisaties hebben waarde vast onroerend goed nodig om aan hun wettelijke verplichting als verz.mij te voldoen. Mij is bekend dat de Rabo in Noord Oost Nederland hele boerderijen beheert met behulp van lokale loonwerkers, misschien ook wel erders in Nederland. Denk maar niet dat deze estates worden uitgegeven in blokjes aan prive boeren als een soort ontwikkelings werk.

 • no-profile-image

  boerin

  De situatie hier is precies zo Han het beschrijft. Genoeg animo onder de jonge boeren, maar elk stukje grond wat te koop komt wordt opgeslokt door beleggers of super grote boeren die je zelden of nooit ziet, local shoppen (voor equipment, zaaizaad, kunstmest, etc.) hebben ze nog nooit van gehoord.
  Dus naast het consumeren van local food, zou er ook aandacht moeten gaan naar produceren door locals.
  Wij zijn in feite zelf ook 'import', maar we gedragen ons als locals, dat kun je van beleggers en corporations niet zeggen.

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste Han,Er word op dit moment in Europa zo'n ontzaglijke berg voedsel geproduceerd dat alles eigenlijk gewoon voor niets is te krijgen. Daarom zit ik zeker niet in over te weinig boeren in de toekomst.Ik zou het niet erg vinden als in de toekomst bijvoorbeeld de helft van het inkomen aan voedsel besteedt zou moeten worden! Maar (dat heb ik al vaker gezegd) ik merk hier op de veluwe bij de jeugd een enorme drive om gewoon boer te worden.Het voedsel BLIJFT goedkoop volgens mij.

 • no-profile-image

  gert

  Voor veel boeren en tuinders is er nauwelijks wat te verdienen en er is een overvloed aan frusterende regels

 • no-profile-image

  Hörd

  Dat tekort aan agrariërs is nog niet te merken aan de melkprijs!

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet denk niet in termen van groot grondbezitter, FEODALE macht systemen. Banken / beleggers doen alleen in grond om er beter van te worden. Grootschalige productie zal in Europa worden afgeremd door particulier bezit, planologie, Natura 2000 etc. Zelfs Rusland kan wel grote bedrijven hebben. Daarmee is het zeker nog niet grootschalig.
  @Hord We hebben het over dezelfde situatie en je opmerking over beleggers en fiscus kan ik niets op afdingen. Deze beleggers truck werkt perfect in Nederland waar de grond vermoedelijk zijn prijs zal houden, maar in grootschalige landen is en zal de grondprijs altijd gedicteerd worden door het netto opbrengend vermogen. Er heerst geen landhonger bij de overheid of de burgers. Het feit dat er beleggers zijn die honderden miljoenen investeren in land en voedselproductie kan wijzen in de richting van een prijsstijging voor agrarische producten of ze zien kans samen met de retailer de complete keten te bedienen. Geen schakels meer tussen land en schap.
  @ Josien het is mogelijk de boer op het bord van de consument te krijgen, alleen niet jouw idee.

 • no-profile-image

  Hörd

  Hallo Han,Een paar jaar geleden hebben we(een paar boeren) gebruikte machines bekeken bij loonwerkers in drente.daar hoorden wij dat de Rabo honderden hectares beheerde,maar dat was beslist niet van weelde!Een grote particuliere belegger was falliet gegaan en de rabo kon het verlies niet goed maken door de grond te verkopen.hun strategie was dus: wachten tot het meer waard wordt.
  Let wel dit is een verhaal van enkele jaren oud!Bovendien beleggers die gaan boeren doen dat om belastingtechnische redenen maar denk maar niet dat ze iets verdienen met het boeren zelf!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Hord Wageningen Het probleem is nu juist dat de voedsel prijzen laag zijn . En zeker de prijzen die de boeren en tuinders krijgen voor hun produkten . Dit is dan ook het begin van het steets meer stoppen van bedrijven . En er starten bijna geen nieuwe bedrijven meer . De wereld bevolking groeit veel harder dan toename van voedsel produktie . Tel daar bij dat de welvaart in bepaalde landen sterk toe zal gaan nemen . dit zal de vraag naar meer en beter voedsel doen toenemen .Het is de vraag wanneer haalt de een de ander in . Als dan de voedsel produktie in handen is van een paar grote jongens dan kun je wel raden wat er gaat gebeuren .Dus eindelijk iemand die aan de bel trekt . Dus laat zat want in Den Haag reageert men niet zo snel en in Brussel al zeker niet . De verarming van het platteland is in de Eu in enkele landen een heel groot probleem . Wat voor mensen ( ook boeren en tuinders ) niet altijd even aantrekelijk om in een dorp te gaan wonen of afgelegen in buiten gebied . Dus als er wat te verdienen valt blijven er voldoende boeren .En blijft platteland en dorpen ook leefbaarder . En we worden in de Eu niet afhankelijk van de wereld markt , want die zou wel eens flink omhoog kunnen gaan .Want een beetje te kort heeft al veel invloed op prijzen . Denk aan de graan prijzen 2007 tot begin 2008 .

 • no-profile-image

  Eerst lezen

  Misschien moet je voordat je reageert eerst het stuk wat beter te lezen, Melkveehouder. Jij kijkt alleen naar jouw eigen situatie in Brabant, de problematiek die onder de aandacht wordt gebracht in dit artikel is Europees. Het strekt dus verder dan alleen jouw durp!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Han, volgens mij is er in den Haag, hooguit vier dagen Visie!!!... Ze lopen toch achter de markt (feiten) aan (?). Of heb ik iets gemist ???. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Hörd

  Hallo Keutelboer,de Piel, Als u denkt dat de wereldmarktprijzen van voedsel sterk zullen stijgen dan hoop ik dat van harte! Dan gaan we exporteren! Een klein beetje voedselschaarste in Nederland zou wel eens leerzaam kunnen zijn voor onze beleidsmakers.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Eindelijk ziet er iemand dat er op platte land verkeerde ontwikkelingen plaats hebben . Het weg vallen van boeren en tuinders . Dit kan als gevolg hebben het armer worden en verloederen van platte land .Denk aan de leefbaarheid in kleine dorpen ( rond land en tuin bouw bedrijven zit direkte of indirekte werkgelegenheid).Wij in Nederland gaan dit ook steets meer merken . En verder worden we in Europa kwetsbaarder als we veel van ons eten enz. moeten importeren. Dit terwijl er kluppen zijn die liefst alle boeren weg zouden hebben .

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens mij komt de natuurlijke selectie juist door de harde economische selectie.Geen bedrijfsopvolger is ook vaak een reden voor natuurlijke selectie en dit probleem speelt in heel Europa.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.