Redactieblog

275 x bekeken

Vaccinatieplicht ook voor schapen

Schapenbedrijven met meer dan vijftig dieren die jaarlijks lammetjesdagen houden, zijn vanaf volgend jaar ook verplicht om hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts.

Dat schrijft het ministerie van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Bij deze groep bleek gisteren wat onduidelijkheid over het al dan niet verplicht vaccineren van de dieren. Die verplichting ligt er wel. Wie de verplichte vaccinatie gaat betalen is nog niet duidelijk. LNV is hierover nog in onderhandeling met de sector.

Ook melkgeiten- en melkschapenbedrijven met meer dan vijftig dieren en houders van schapen en geiten op kinderboerderijen, dierentuinen en zorgboerderijen moeten de dieren vaccineren tegen Q-koorts. Kuddes in natuurgebieden of rondtrekkende kuddes moeten ook gevaccineerd worden. Melkgeitenbedrijven in Noord-Brabant en delen van Gelderland en Limburg werden dit jaar al verplicht gevaccineerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.