299 x bekeken 3 reacties

VWA: tien miljoen tekort door bezuinigingen

Door de opgelegde bezuinigingen heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) volgend jaar een tekort van tien miljoen euro.

De inspectiedienst weet nog niet hoe dit moet worden opgevangen en wat het effect daarvan is op het toezicht op de vee- en vleessector.

De komende weken wordt een aantal scenario’s uitgewerkt, zegt een woordvoerder. Hij wil echter niet zeggen welke dit zijn. Landbouwminister Gerda Verburg trekt op haar nieuwe begroting 17 miljoen euro uit voor de handhavingstaken van de VWA; vorig jaar was dit nog 32 miljoen.

Hogere tarieven

Zo’n 7 miljoen euro wordt volgens de dienst opgevangen door hogere tarieven, maar voor het resterende bedrag is nog geen oplossing gevonden. De afgelopen twee jaar kreeg de VWA extra geld voor verbeteringen in het toezicht na kritische rapporten van de commissies Hoekstra en Vanthemsche. Volgend jaar wordt deze bijdrage flink teruggeschroefd.

Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA) zegt zich hierover ernstige zorgen te maken. Hij is bevreesd dat het toezicht op de sector onder druk komt te staan. VVD’er Janneke Snijder vindt het juist een goede ontwikkeling. Volgens haar worden ondernemers al te veel gecontroleerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Bij de VWA lopen structureel teveel te dure mensen rond. Te veel tijd gaat verloren door de uitgebreide overleg structuur. De werkelijk facturabele uren zijn veel lager dan het personeels bestand toelaat.
  Er is voor de VWA maar een optie: 25% van de mensen moeten wat anders gaan doen. Het feitelijke werk zal door de rest gedaan moeten worden. Dus MOUWEN OPSTROPEN!

 • no-profile-image

  gert

  Bureaucratisch gedrocht

 • no-profile-image

  john

  in Lunteren mmmh wat was er onlangs ook alweer in Lunteren??

Of registreer je om te kunnen reageren.