234 x bekeken 5 reacties

Uitsluitsel ontpoldering op 9 oktober

Het kabinet beslist op 9 oktober of de Hertogin Hedwigepolder onder water wordt gezet. Dan komen de resultaten beschikbaar van het onderzoek naar de natuureffecten van het alternatief voor de ontpoldering, de aanleg van buitendijks schor.

Dat maakte landbouwminister Gerda Verburg bekend na afloop van het bewindsliedenoverleg. Vorige week gaf zij tijdens een debat over de Westerschelde te kennen een consortium van wetenschappers de opdracht te willen geven voor deze studie. Dat is inmiddels gebeurd; de leiding van het onderzoek is in handen van Grontmij.

Voor de derde verdieping van de Schelde is voorts nog 40 hectare aan extra natuurcompensatie nodig, zei Verburg. Hiermee hoopt het kabinet de procedure bij de Raad van State te kunnen winnen. Het is nog niet duidelijk waar dit moet worden gerealiseerd

Premier Jan Peter Balkenende heeft zijn Vlaamse collega Kris Peeters gisteren meteen op de hoogte gesteld van het traject dat Nederland nu wil volgen. Hij kon hem niet garanderen dat de verdieping van de Westerschelde nog dit jaar zal plaatshebben. Volgens Balkenende was zijn ambtsgenoot daar niet boos over.  "Daar heb ik niets van gemerkt", aldus de premier.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Het kabinet verschuilt zich nu achter de Grontmij,die mag nu zeggen wat er gebeuren moet,wordt hier vorstelijk voor betaald,het Kabinet wast dan zijn handen in onschuld en komt dan met een gestreken gezicht in beeld

 • no-profile-image

  wereldburger

  Eerst een flinke politieke blunder begaan en het dan op deze manier oplossen!!!!!!!!!!!Dit is wel erg schijnheilig en toont maar weer dat dit kabinet geen ballen heeft. Uitdiepen van de Schelde en er moet direct natuurcompensatie komen????? Er is geen hond die er iets van merkt.
  Hou toch op met deze geldverkwisting.
  Wat gaat het ons kosten inclusief alle onderzoeken???????? Word er niet bij vermeld.

 • no-profile-image

  Zeeuwse

  Onze mooie Westerschelde verknoeien om meer geld te verdienen mag gelukkig niet meer zomaar. Je moet natuur compenseren, en alleen ontpolderen werkt echt. Zo gezegd zo gedaan:
  In 2005 sloot de regering de Scheldeverdragen, en in 2008 ratificeerde de kamer ze! De Hedwigepolder is dus gewoon verkocht, want Nederland krijgt miljoenen van Belgie en eenderde van de winst door de verdieping is toch al voor Zeeland.
  Komen ze weer met zo'n alternatief voor ontpolderen dat toch niet werkt... En dan roepen de Zeeuwen 'ontpolder dan niet' maar de afspraken zijn allang gemaakt, geruild tegen de HSL, terwijl men al heel goed wist hoe in Zeeland tegen ontpoldering aangekeken wordt...
  Eigen schuld, dikke bult: afspraak is afspraak!

 • no-profile-image

  zeeuw

  heb net een boek met fotos over de ramp van 1953 ingekeken. dat zouden verburg en balkenende ook eens moeten doen.er is totaal geen draagvlak voor ontpolderingonder de zeeuwse bevolking maar de politiek probeert het toch weer!!!!!!!! balkenende is alleen maar erg blij dat zijn belgische colega niet boos op hem is!!! en dat noemt zich een zeeuw

 • no-profile-image

  zeeuws meisje

  Balkellende schaam je dat je nu je eigen volk(zeeuw die je bent) afvalt en ze straks allemaal laat verzuipen.
  Gelukkig is je vlaamse collega niet boos, je hebt een gevoel als van dik staalbeton, dus dat merk je dan ook niet meer.
  Hoeveel familie is er verdonken van je? was dat nog niet genoeg?
  Wij, mijn familie, heeft ook genoeg geleden en willen nu wel een veilig stuk land behouden, waar is het voor nodig om kostbare landbouwgrond aan de zee terug te geven?
  Die natuurcompensatie komt er vanzelf, de stroming word anders en er zal vanzelf weer schor of kwelder gaan ontstaan, uit de stroomgeulen.
  Mijn bloed kookt zachtjesaan, en dat van vele zeeuwen met mij.
  Waar zijn we mee bezig, vernielen en vernietigen.
  Gebruik je verstand en zeg nee tegen ontpoldering, die hele grontmij praat alleen maar wat de regering wil horen, en kijkt niet naar de echte belangen, die onderzoeken kon je van te voren al op een blaadje gepresenteerd krijgen, voor ze gedaan zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.