Redactieblog

290 x bekeken 12 reacties

Trieste acties

Enkele boeren demonstreren met melkacties in Monnikendam. Duizenden boeren kijken vanaf de zijlijn toe. Een trieste vertoning.

Grote waardering voor de vasthoudendheid van de demonstrerende DDB-boeren en hun leiders. Met weinig mensen maken ze veel kabaal. De televisie zendt uit en Sieta van Keimpema verkondigt overtuigend de mening van haar achterban. Een natuurtalent voor de camera.

Schrijnend is echter de steun die ze ondervindt. Dat de LTO zich afzijdig houdt is logisch. Maar via een enquête van de NMV blijkt dat een kwart van de veehouders de melk wel zou willen laten weglopen. Dat betekent duizenden boeren. Wanneer ze allemaal kwamen, zou de publiciteit overdonderend zijn.

Maar ze zijn er niet, de boeren, die zeggen dat ze wel met de acties mee willen doen. Ze laten een paar DDB-collega's de boel opknappen. En ondertussen melken ze mooi door. En minister Verburg voelde zich geroepen te zeggen dat het beleid niet verandert door de acties. Voeg daar nog bij de FrieslandCampina de actie onderuit schoffelt door bekend te maken dat slechts dertien boeren de melk niet meer laten ophalen, dan blijkt de eenzaamheid van de actievoerende boeren. FrieslandCampina had beter kunnen zwijgen.

Ze zetten Sieta van Keimpema neer als een baron(es) van Munchhausen, die tegen windmolens vecht. Misschien is dat zo, maar even meer medeleven van coöperaties en collega's zou je toch mogen verwachten. Nu deed het geringe aantal deelnemers en laatdunkende opmerkingen van bobo's van andere boerenorganisaties in de publiciteit de actie mislukken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Nou, boerin uit Friesland, de meeste boeren kunnen momenteel de boel draaiend houden, omdat de bank de geldkraan niet dichtdraait, anders zouden er veel moeten stoppen.

 • no-profile-image

  wim

  ach de top van de zuivel gaat alleen voor de bonus. Even kunstmatig de winst opschroeven doormiddel van de lage melkprijs, een ware kunstenaar ben je dan als cooperatie!!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ik ben zelf gewoon tegen behoud quotering in wat voor vorm ook dus kan ik akties ook niet steunen ,maar ik vind wel dat al die boeren die zeggen achter akties te staan en niet meedoen zich diep moeten schamen en mond houden.

 • no-profile-image

  Fons

  Groot respect voor Sieta van Keimpema. Ze weet van een mislukte actie voor de camera toch een succes te maken. Want zeg nu zelf: 60 boeren op het binnenhof, dat is toch niks? Minister Verburg kon elke actievoerder een hand geven, zo las ik in een krant. Wat zullen ze in Den Haag gelachen hebben. Maar Sieta hield stand. Proficiat!

 • no-profile-image

  Geert

  Deze actie werkt averechts. Het geeft de tweespalt in de boerenwereld weer. Dat maakt ons samen onmachtig. Dat blijkt ook wel uit de stoere taal van minister Verburg. Dat kan, nu de melkveehouderij hopeloos verdeeld is. Deze actie geeft alleen de wanhopige actievoerders voldoening. De sector als geheel berokkenen ze schade.

 • no-profile-image

  Makelaar

  Wacht niet met stoppen tot u geen keuze meer heeft. Is uw kostprijs boven de vijfentwintig cent per liter en denkt u dat het niet mogelijk is die naar beneden te brengen, wacht niet met het inschakelen van professionals die uw bedrijf doorlichten en u kunnen voorzien van bruikbaar advies. Als het moeilijk is om in Nederland uw zaak draaiende te houden, zijn er in het buitenland vaak nog mogelijkheden genoeg. Bouw daarom het nieuwe stuk aan de stal zo dat het gemakkelijk en goedkoop aan te passen is zodat u of de volgende eigenaar er paard in kan rijden of vrachtauto's/caravans in kan parkeren. Vrije overspanning is daarvoor ideaal.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Sorry, Marcel, ik heb me vergist. Het moest inderdaad Don(na) Quichotte zijn. Want ik bedoelde wel die windmolens.

 • no-profile-image

  hENNIE VAN DE bURGWAL

  Ik heb heel veel respect en ontzag voor Sieta, maar de druk is voor haar natuurlijk enorm groot. Maar het is natuurlijk wel zo: als haar man in de toekomst gedwongen is te stoppen vanwege de barre omstandigheden, doen ze dat tenminste met opgeheven hoofd en zijn zij en de andere medestrijders tenminste niet medeplichtig aan de ondergang van onze boeren. Zelf hebben wij 1 hectare wortelen weggegeven en wat!!! ... we voelen ons er goed bij, want ook wij verrekken het om ons produkt voor niets weg te geven. En wat betreft al die schijnheilige boeren .... het zijn gewoon matennaaiers. ook wij hebben bij onze actie geen enkele boer mogen begroeten. Zielig! Maar wij bereiken zo wel de media en de burger bevolking! DDB ga zo door en geef niet op! Gr. van de wortelboerin

 • no-profile-image

  veeboer

  boeren zijn net een kruiwagen met kikkers, ieder doet zijn eigen zin.
  Een ander de lasten en zelf de lusten.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik heb ook enorm veel respect voor Sieta, alleen denk ik dat het een achterhoede gevecht is. Hoewel ikzelf met een boer getrouwd ben, vind ik dat boeren zichzelf behoorlijk overschatten en alleen streven naar aanzien bij de buren. De meeste boeren houden zich nu onzichtbaar een hopen dat de wolk vanzelf overdrijft, dan hoeven ze niets te doen (ze hebben het al zo druk). Boeren zijn te weinig kritisch naar hun eigen zuivelcooperaties!!!
  Collega's met een wereldmarktprijs van 15-25 cent gaan we het op termijn echt niet redden, ondanks dat we prachtige stallen hebben neergezet klaar voor de toekomst. Ik kan me helemaal invoelen met Henny van de Burgwal, te triest voor woorden.

 • no-profile-image

  geen boer

  Inderdaad, het lijkt erop dat het gros van de NL melkveehouders liever, onderling kibbelend, head-down naar de slachtbank gaan dan gezamenlijk voor zichzelf op te komen. De protesten door heel Europa zullen zeker effect hebben, niet zozeer door het 'uit de markt nemen' van de gestorte melk, maar wel door het signaal dat afgegeven wordt. Hulde aan diegenen die de kolen uit het vuur halen (vooral in D en F), en de rest: gaat u eens even een potje schamen!

 • no-profile-image

  Marcel

  Dat was Don Quichotte, van die windmolens, en niet von Munchhausen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.