Redactieblog

304 x bekeken

'Schaalvergroting geen oplossing voor de marges'

Schaalvergroting van primaire agrarische bedrijven is geen oplossing voor de marges die sterk onder druk staan.

Dat zei ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer tijdens de opening van de Agrarische Schouw in Joure. "Schaalvergroting is van alle tijden en zal ook altijd door blijven gaan. Het geeft voordelen bij de efficiëntie en kan kostenbesparend zijn, wat goed is voor een ondernemer. Maar voor de huidige margeproblematiek is schaalvergroting niet de oplossing", aldus Vermeer.

Vermeer gaf in Joure zijn visie op de marktmacht van de boer. "Hoe groot een primaire producent ook is, in vergelijking met de retail is zelfs het allergrootste bedrijf nog een kleine muis." De ZLTO-voorzitter voorziet dat de primaire sector door de vorming van coöperaties enige vorm van invloed kan hebben op de margeverdeling in de keten. "Elke sector moet minimaal 50 procent van de afzet coöperatief geregeld hebben, anders kunnen andere partijen alleen alle eisen stellen", aldus Vermeer.

De grote prijsval van producten zoals die nu speelt kan volgens Vermeer echter ook niet worden opgelost door bedrijfsstructuren. "Maar een bedrijfsstructuur kan de problemen wel afdempen. Dan heb je minder diepe dalen, maar ook minder hoge pieken. Daarmee kies je ook voor continuïteit. Dat is ook belangrijk", aldus Vermeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.