Redactieblog

247 x bekeken 11 reacties

Lichtte Friesland Campina verkeerd voor?

Het zit me niet lekker. FrieslandCampina kwam er omdat we meer marktmacht zouden krijgen, Dat is er niet van gekomen. Zijn we verkeerd voorgelicht?

Ik weet het, het is nakaarten. We hebben FrieslandCampina en kunnen er niet meer vanaf. Toch zit ik er mee dat ik voor de fusie was omdat Friesland Foods en Campina elkaar op de zuivelmarkt beconcurreerden. Dat zou veranderen bij het samengaan. Er zou een marktmacht ontstaan, die een vuist tegenover de supermarkten zouden kunnen maken. Dat sprak me aan.

Hoe anders is de praktijk. De melkprijs in lager dan ooit en de prijzen van zuivelproducten in de supermarkten zijn ongeveer gelijk gebleven. Hogere marges dus voor de supermarkten en geen marktmacht voor FrieslandCampina. Dat moet wel de conclusie zijn.

FrieslandCampina bevestigt dat ook. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zegt men dat er winst is gemaakt op merkproducten en in andere landen, maar dat normale producten, die van melk worden gemaakt, verlies opleverden. Men geeft dus toe dat de nieuwe grote coöperatie geen marktmacht heeft.

Teleurstellend en tegenvallend. Niet alleen omdat het funest is voor de melkprijs. Vooral ook omdat ik me vernacheld voel. We zijn met onjuiste argumenten in de fusiefuik gezwommen. Ons werd marktmacht beloofd en die hebben we niet gekregen. Ook is er nooit een verklaring gekomen van onze bestuurders. Die praten ons alleen maar dieper de put in met als dieptepunt de opmerking van vice-voorzitter Attema dat de coöperatie wel voor inkomsten zorgt, maar niet voor inkomen.

Coöperatie was gestoeld op vertrouwen. Het wordt wantrouwen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Ik heb ook het gevoel dat we als boeren samen ingetuind zijn. Het meest steekt me dat men nooit eens zegt: dit hebben we verkeerd gezien. Het is altijd maar weer het doordzwijgen van de waarheid. Vroeger noemden we dit liegen, nu voortschrijdend inzicht. Maar dan wel op kosten van de boer, die koos voor een hogere melkprijs dan gemiddeld. Daarom ben ik teleurgesteld. Ik ben benieuwd wat voor excuus men straks weer heeft op de ledenvergaderingen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  F,D, dit is geen stemmingmakerij van vergaderboer, maar helaas de naakte waarheid. Helaas wilden de meeste boeren vorig jaar maar al te graag in sprookjes geloven.

 • no-profile-image

  boertje

  Vergaderboer, ik heb het jullie vorig jaar al gezegd, kijk eens om je heen, wij zitten met een vion, bij elke vergroting wordt ons meer markt macht beloofd, nu een paar cent in leveren en een leven lang een sprookje.

 • no-profile-image

  LD

  Bij de fusie is gesuggereerd dat de melkprijs maakbaar is. En dat is ze niet.
  Jammer dat FF zich goedkoop uitgeleverd heeft. De winst van gefuseerd bedrijf is lager dan die van FF alleen.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Een melding bij de ondernemers kamer was voldoende geweest, in de kartel wet geving staat nergens dat cooperatief samen werken door boeren verboden is. als onze bestuurders geen slappe knieen hadden had deze fragmentatie van de melk valorisatie niet hoeven te gebeuren. Maar wij kiezen alang geen bestuurders meer maar populaire lokale stamhoofden. feitelijk is dit het probleem dat wij boeren zo worden weg geduwt. oja nog wat melk laten weg lopen is een simtoom van boven genoemd probleem

 • no-profile-image

  boertje

  Waar ik nog steeds wakker van lig is het feit dat onze melkprijs in dezelfde stemronde gekoppeld is aan die van de ons omringende landen,daar hadden we al beter moeten weten. En wat Attema betreft, wat denk je wat hij voor inkomen genereerd uit zijn betruursfunctie plus bonussen en onkostenvergoedingen? Kan iemand dat eens laten zien?

 • no-profile-image

  geenfiducie

  Als ze alle boeren persoonlijk hadden laten stemmen, was de fusie er echt niet gekomen.

 • no-profile-image

  Arie

  Helemaal eens met Gert. Echter, FrieslandCampina heeft de tijd mee. We kunnen geen kant uit met onze melk. Dus blijven we tegen wil en dank lid. Wanneer de tijden veranderen en er weer keuze komt - wie weet, Arla of de nieuwe eigenaar van de kaasfabiek in Bleskensgraaf - dan voorspel ik dat er een grote uittocht van leden komt. Want we hebben echt niets meer met FrieslandCampina.

 • no-profile-image

  Ida

  En wat ik niet begrijp is dat jullie boeren zich alles wijs laten maken. Jullie gaan accoord met een gemiddelde melkprijs, die gekoppeld is aan de melkprijs in de buurlanden en geloven op hetzelfde moment voorzitter Cees Wantenaar, die zegt dat de nieuwe coöperatie de hoogste melkprijs zal uitbetalen. Dat is toch tegenstrijdig? Dus boeren, nu niet zeuren, maar de hand in eigen boezem. Jullie hebben je laten inpakken door handige bestuurders, die vastgeplakt zitten op het pluche. Niet zeuren dus, maar de wonden likken.

 • no-profile-image

  gert

  Neelie heeft het voordeel van de fusie gauw te niet gedaan,stel je voor dat een boer 1 of 2 centen meer beurt voor de melk,dat is veel erger dan al die bonussen bij de banken

 • no-profile-image

  f

  Wat een stemmingmakerij van vergaderboer,
  Allemaal suggestief.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.