Redactieblog

228 x bekeken 2 reacties

Landbouw opheffen?

Volgens politici moeten er minder ministeries komen.

Dat is een streven van alle tijden en steeds staat Landbouw bovenaan de lijstjes. Ook nu weer. De VVD, de PvdA, het CDA en de Partij voor de Dieren lijken landbouw naar Economische Zaken te willen brengen. Ik hoor nooit iets van dat ministerie. Ik heb de minister op moeten zoeken (Van der Hoeven) en van de staatssecretaris had ik zelfs nog nooit gehoord (Heemskerk). Toch werken er ongeveer 4.000 mensen, waarvan 1.500 op het Haagse departement. Bij LNV zitten meer dan 7.400 ambtenaren, dus dat is bijna twee keer zo groot.
Maar natuurlijk kunnen niet alle onderdelen van LNV naar Economische Zaken. Het ministerie van Vrom zal ook een deel van de buit binnen willen slepen, zoals natuur en milieu.

De reactie uit de landbouwsector is lauw: zou het nu zo erg zijn om dat ministerie op te heffen? Ik kan mij voorstellen dat boeren niet op de barricade zullen klimmen om het ministerie te behouden. Men heeft het er misschien ook wel naar gemaakt. Ik zou er wel voor willen pleiten dat bij ministeries, net als bij de productschappen, uit eigen beweging nagegaan wordt of men nog wel bestaansrecht heeft. De schappen moeten elke vier jaar zo’n onderzoek doen. Daarbij wordt secuur nagegaan of er nog wel draagvlak is bij degenen die onder het schap vallen. Laat het ministerie maar eens een enquête houden onder boeren met de vraag: moet LNV blijven?

Als de meerderheid deze vraag met ’nee’ beantwoordt, ontmantelen wij het laatste afbrokkelende bolwerk van het verscheurde groene front. Het belangrijkste argument om het ministerie toch te laten voortbestaan zou wel eens kunnen zijn dat, als je het eenmaal afschaft, je het waarschijnlijk nooit meer terug krijgt. Dat argument is niet erg sterk. Al die politici die nu minder departementen willen hebben nog maar een paar jaar geleden op de wens van een politieke extremist zomaar weer een nieuw ministerie opgericht: Rouvoet en zijn Jeugd en Gezin. Mocht er dus ooit weer eens een aansprekende landbouwvoorman of –vrouw opduiken dan maken we daar zo weer een ministerie van. Opheffen dus maar.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    kunnen de varkens eindelijk 5 hoog gestapeld worden zonder controles

  • no-profile-image

    peter jens

    LNV opheffen? Onderbrengen bij EZ? Bij AZ zal je bedoelen. Voedsel en landbouw zijn sleutelportefeuilles!

Of registreer je om te kunnen reageren.