Redactieblog

254 x bekeken 3 reacties

Export pluimveemest bedraagt bijna 370.000 ton

In de eerste helft van 2009 is er 296.000 ton pluimveemest naar Duitsland geëxporteerd.

Dat blijkt uit cijfers van Dienst Regelingen. De 296.000 ton komt overeen met 54 procent van de totale hoeveelheid pluimveemest die in 2008 naar Duitsland werd geëxporteerd. De uitvoer naar België ligt na een halfjaar achter op schema; 62.900 ton pluimveemest werd tot nu toe geëxporteerd. Dat is 42 procent van de totale hoeveelheid pluimveemest die in 2008 werd geëxporteerd. Daar staat tegenover dat de export naar Frankrijk in verhouding beter liep. In de eerste zes maanden werd ruim 9.000 ton mest geëxporteerd. Dat is 57 procent van de totale hoeveelheid pluimveemest die in 2008 werd geëxporteerd naar Frankrijk.

Door de ingebruikname van de pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk ruim een jaar geleden, is de situatie op de markt voor pluimveemest sterk veranderd. Dit zorgt ervoor dat de afzetkosten van pluimveemest voor pluimveehouders fors gedaald zijn in de afgelopen maanden. In 2007 moest 40 euro per ton betaald worden; nu is dat 5 euro per ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  scharrelboer

  helemaal mee eens BMC moet in de benen blijven. Ik hoop dat ze begrijpen dat ze zuinig moeten zijn op die gene die de mest/brandstof aanleveren. Een minder arrogante houding en marktconforme prijzen zijn dan wel nodig.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  De bmc moerdijk heeft niet alleen bij de pluimveemest voor een keldering van de prijzen gezorgd ook in de andere sectoren heeft de centrale gezorgd voor een flinke afname van de mestkosten. Als de afetkosten voor pluimveemest straks 0 zijn of minder (geld opleveren)wordt het voor de pluimveehouders wel erg interessant om niet meer aan de bmc te leveren. Dit zal weer zorgen voor een overspannen mestmarkt en iedereen veel geld kosten. Het is van ieders belang dat de bmc in moerdijk blijft draaien daar zijn alle sectoren mee geholpen. Belangen organisaties zoek elkaar op en werk aan een goede oplossing. Iedereen is er mee gebaat, zeker met de strengere gebruiksnormen volgend jaar! NU op tijd reageren kan ons veel geld schelen.

 • no-profile-image

  kip

  Ja het is inderdaad jammer dat de leden van bmc zelf het minste profiteren van de gedaalde mestprijzen!Dat legt nog steeds een bom onder de fabriek.Als ze daar verstandig zijn dan laten ze prijs minstens 12 euro zakken per ton,anders wordt het einde verhaal.Helaas!De zogenaamde beloning voor extra droge mest is maar voor enkele pluimveehouders weggelegd en dus iets waar bijna niemand wat aan heeft.Varkenshoudend nederland zou ook een duit in het zakje moeten doen evenals de rundveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.