Redactieblog

394 x bekeken 3 reacties

Dure vrijheid

Vrijheid van handelen is prachtig. Maar hoeveel mag die kosten? Dat vroeg ik mij af bij het lezen van een interview met Jelle Bouma in Nieuwe Oogst.

Een uitstekend stuk. Een ambitieuze jonge boer, die zijn tijd verstaat. Zegt verstandige dingen over de bedrijfsvoering. Nam het bedrijf over van zijn grootvader en groeide van 450.000 kg naar anderhalf miljoen kg melk. Kocht de laatste jaren geen quotum omdat hij geen kans ziet het terug te verdienen.

Hij is ook eerlijk. Het voeren van vee heeft hij niet in de vingers. Dat laat hij over aan Hendrix-UTD. Die garandeert voor een overeengekomen prijs – dit jaar 6 cent per kg melk - een gemiddelde melkopbrengst van 9000 kg per koe met 3,5 procent eiwit. Nog nooit van gehoord, zo'n contract. Op twee manieren uniek in de melkveehouderij. Een jonge boer die zijn tekortkomingen toegeeft en een voerleverancier, die garantie geeft voor het resultaat op zijn voer.

Hierbij geeft Jelle Bouma dus het roer uit handen. Dit in tegenstelling tot zijn verdere handelen. Hij is voor vrijheidblijheid. Zo ging zijn melk naar voorgangers van FrieslandCampina, daarna DOC en nu de particulier Steegro. Hij beurt een melkprijs tussen die van DOC en FrieslandCampina. Hij verwacht langjarig gemiddeld hoger uit te komen dan de coöperaties.

Dit jaar kost het hem veel geld. Bij anderhalf miljoen kg melk beurt hij al vlug 1 tot 1,5 cent minder dan de boeren van FrieslandCampina (inclusief de nabetaling uit het resultaat). Zijn vrijheid kost Jelle Bouma dus nu zo'n 20.000 euro. Plus eerder aan uittreedgelden al tienduizenden euro's. De vrijheid wordt duur betaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dolf

  Vrijheid is ook onbetaalbaar.

 • no-profile-image

  boertje

  Wie kijkt op een jaar moet geen boer worden, wie kijkt op langer termijn kan overleven

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Mensen wat nu zal gaan gebeuren op de vrije markt weet niemand. !TOEKOMSTVISIES EN VOORSPELLINGEN, ik geeft er geen cent voor. Afwachten is het enige wat we kunnen doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.