Redactieblog

207 x bekeken

Cumela vraagt LNV om adequatere controle mestwet

De sectie meststoffendistributie van Cumela gaat de minister van landbouw vragen adequater te controleren en te handhaven bij grote overtredingen van de meststoffenwet.

"Er wordt nu veel gecontroleerd op pietluttige zaken als bonnen die iets te laat worden ingediend, terwijl de grote zaken niet adequaat worden aangepakt. Procedures van het Nederlandse rechtssysteem maken de zaken langslepend, waardoor de handhaving niet slagvaardig is en tot zichtbare resultaten leidt", aldus voorzitter Jaap Uenk van Cumela.

Uenk benadrukt in reactie op kritiek van Mestac dat Cumela een belangenorganisatie is. "Wij zijn geen politieagent voor de leden. We zijn er als organisatie voorstander van dat misstanden in de gehele mestketen worden aangepakt. De concurrentie in de sector moet eerlijk zijn. Alle ondernemers moeten zich aan dezelfde regels houden. Handhaving daarvan is een taak van de overheid", aldus Uenk.

Uenk benadrukt dat het gros van de ondernemers in de sector zich aan de regels houdt. "De sector werkt goed. Dat zie je aan de hoeveelheid mest die is getransporteerd. Ieder jaar wordt er meer mest getransporteerd." Uenk vreest dat de naleving van het vierde actieprogramma nitraat, waarbij de regelgeving opnieuw wordt aangescherpt en gedifferentieerd nog moeilijker is te handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.