182 x bekeken 8 reacties

Crisis te lijf met duurzame innovaties

Investeringen in kennis en innovatie moeten de agrarische sector uit de crisis halen.

Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg in haar begroting. Zij trekt hier volgend jaar 994 miljoen euro voor uit. Verburg stelt dat de economische crisis heeft geleid tot vraaguitval, wat veel boeren en tuinders in problemen heeft gebracht. Hierdoor bestaat het risico dat de gewenste verduurzaming van de sector in gevaar komt. Proces- en productvernieuwingen kunnen het tij keren, denkt de minister. Zij wil daarbij aansluiten op de innovatie-agenda’s van de verschillende deelsectoren.

Net als andere jaren gaat het grootste deel van het budget van LNV daarom op aan kennis en innovatie. Toch is er, tot grote verontwaardiging van LTO-voorman Albert Jan Maat, sprake van een bezuiniging; in 2008 was nog een bedrag van ruim een miljard euro voor dit doel gereserveerd.

Een deel van het geld wordt besteed aan de uitvoering van de recent gepresenteerde Innovatie-agenda Duurzame Agro- Visserijketens. Hiermee streeft Verburg naar een afname van de vleesconsumtie, alternatieven voor antibiotica en de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacob Grimm

  Zit met smart te wachten op de volgende crisis.... de voedsel crisis en die zit er aan te komen...wens alle volhouders in deze sector veel moed en sterkte... als hun bordje leeg is, er weer betaald gaat worden voor onze inzet en durf, is al dit geleuter afgelopen. Tot dan moeten we leven met deze minister van roofbouw

 • no-profile-image

  gert

  Kennis en innovatie ,de toverformule van Verburg,hier dweept ze mee

 • no-profile-image

  henk

  Waarom zegt ze nou niet gewoon,betere opbrengstprijzen moeten de sector uit de crisis halen?

 • no-profile-image

  arie noordam

  natuurlijk moet een groot deel van de subsidiegelden aan innovaties worden uitgegeven
  het klinkt echter wel heel raar uit de mond van onze minister dat zij een deel van het geld voor de sector wil inzetten om vleesconsumptie te verminderen!
  natuurlijk moet iedereen zelf weten of hij of zij vlees eet maar een varkensboer gaat niet adverteren om vleesloze dagen te promoten.
  echte innovaties die de sector versterken, toekomstgericht en efficient maken, daar is subsidie geld op zijn plaats.
  voor een advies ben ik altijd beschikbaar

 • no-profile-image

  Guus

  Deze minister is echt geen knip voor de neus waard.Ze snapt niks van de Landbouw ze heeft een keer een koe gemolken dat is alles

 • no-profile-image

  gert

  Dit geld komt bijna allemaal terecht bij onderzoekers en wetenschappers,de boer wordt hier financieel gezien niet wijzer van

 • no-profile-image

  gert

  De agrarische sector die in een crisis zit moet de Nederlandse economie ook nog uit een crisis halen ,ze hebben wel grote verwachtingen van de landbouw,die al jaren geteisterd wordt met regels en natuurclaims

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Veetelend Nederland zal zich nu zo langzamerhand moeten voorbereiden op een wereld waar beduidend minder vlees gegeten zal gaan worden. De wal begint het schip te keren. Het ware beter dat de sector tijdig de bakens gaat verzetten!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.