Redactieblog

285 x bekeken 2 reacties

Akkerbouw wil wijziging mestwet voor behoud sector

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de vakgroep akkerbouw van ZLTO zijn voorstanders van het aanpassen van de mestwetgeving voor het zuidelijk zandgebied van Nederland.

Uit onderzoek van Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving (PPO) in Vredepeel blijkt dat bij bemesten van akkerbouwgewassen volgens de huidige gebruiksnormen niet aan de nitraatrichtlijn kan worden voldaan. De NAV pleit voor het aanpassen van de wetgeving. "De wet is een afweging tussen milieu en economie. Als hieruit blijkt dat akkerbouw niet meer mogelijk is, moet de wet aangepast worden. Het kan niet zo zijn dat met de ideale omstandigheden zoals die in Nederland zijn niet optimaal geteeld kan worden vanwege mestwetgeving", aldus Mark Brandjes van de NAV.

"Het nitraatgehalte wijkt met 120 milligram per liter grondwater sterk af van de norm van 50 milligram. Dit verschil is zo groot dat het ook met veranderingen van meststoffen en bemestingstechnieken zeer moeilijk wordt om toch aan de norm te voldoen", zegt Theo Koekkoek van ZLTO Akkerbouw. Hij vergelijkt de situatie met Schiphol. "Ook daar hebben mensen wel eens last van geluidsoverlast of luchtvervuiling. Maar het economische belang daarvan zo groot, dat het niet gesloten wordt. De economische belangen van de akkerbouw zijn ook heel groot", aldus Koekkoek.

Oplossingen als betere bemestingstechnieken of veranderen van bouwplan is volgens de bestuuders geen optie. "Bouwplan is een economische afweging en geen afweging vanwege de bemestingsnormen. De betere technieken kunnen bijdragen aan een oplossing, maar deze zijn nu nog niet gebruiksklaar."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Giell

    Gewoon dieper meten !

  • no-profile-image

    feiten goed uitleggen

    he breng het is positief prutsers 80% van de nederlands grondwater voldoet aan de nitraat richt lijn gemiddelt over nederland wordt de norm al lang gehaalt insidenten blijf je houden er zit namelijk van naturen ook al nitraat in het grondwater een goed voorbeelt is het zeer hoge nitraat gehalte op de veluwe waar nooit bemest is door de landbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.