170 x bekeken

Vlaanderen berispt Nederland vanwege Westerschelde

De Vlaamse premier Kris Peeters eist dat Nederland haast maakt met de derde verdieping van de Schelde.

Hij vindt het onacceptabel dat het kabinet zich niet houdt aan de in de Scheldeverdragen gemaakte afspraken en wil daarom een zogeheten geschillenprocedure beginnen.

Vandaag sprak Peeters met de Nederlandse ambassadeur Hannie Pollmann-Zaal. ”Ons geduld is op”, verklaarde hij na afloop van het gesprek tegen Vlaamse journalisten. ”Nederland voert het verdrag uit, zoals wij dat hebben gedaan.” Door het uitblijven van de verdieping loopt de Antwerpse haven naar eigen zeggen zeventig miljoen euro per jaar aan inkomsten mis.

De vertraging is het gevolg van een recent besluit van de Raad van State. In een voorlopige uitspraak oordeelde het hoogste Nederlandse rechtsorgaan dat er nog niet met de baggerwerkzaamheden mag worden begonnen, omdat de gevolgen voor de natuur onduidelijk zijn. Later dit jaar velt de Raad een definitief oordeel.

Pollman-Zaal heeft Peeters laten weten dat het kabinet is gebonden aan het besluit van een onafhankelijk rechterlijk orgaan. Deze wil toch een geschillenprocedure in werking zetten.

Lees ook het commentaar: Schuld afschuiven

Of registreer je om te kunnen reageren.