Redactieblog

194 x bekeken 8 reacties

Valt de ellende nog een beetje mee?

Vorige week kwamen de inkomenscijfers van de melkveehouders van de Gibo Accountants en Adviesgroep. Het viel mij nog mee. En ze zijn volstrekt helder.

Vooropgesteld: de melkprijs is slecht. Toch zag ik in de cijfers lichtpuntjes en feitelijkheden, die leiden tot een conclusie.

Eerst de lichtpuntjes. Een derde deel heeft geen problemen met het opbrengen van de rente en aflossingen. Voldoende vet op de botten dus. Een ander lichtpuntje kwam van de banken. Die geven ruimte om even de aflossingsverplichtingen op te schorten. Ze hebben kennelijk vertrouwen in de sector. En hoe erg is het even niet af te lossen? Veel kopers van huizen hebben tegenwoordig een aflossingsvrije hypotheek. Die lossen nooit af.

Dan de feitelijkheden. Die geven aan dat ongeveer een derde deel van de boeren echt in de problemen komt. Die kunnen niet aflossen. Hun kostprijs is zo hoog dat er wordt ingeteerd op het eigen vermogen. Over deze groep moet je je ernstig zorgen maken. Meer dan over de middengroep, die het wel moeilijk heeft, maar het vermoedelijk wel redt.

Conclusie: De cijfers van de Gibo-groep geven aan dat de voorlopers in de melkveehouderij een moeilijke periode best aankunnen. Dan volgt de groep die het moeilijk heeft, maar nog wel kansen heeft om het te overleven.

De derde groep, die na een jaar van slechte prijzen al wankelt, heeft weinig toekomst. Misschien is deze slechte tijd wel een reden om zich af te vragen of je wel door moet gaan. Soms is het beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.

  Op zich kan ik een heel eind meegaan in het stuk van vergaderboer, alleen schrijft hij "En hoe erg is het even niet af te lossen? Veel kopers van huizen hebben tegenwoordig een aflossingsvrije hypotheek. Die lossen nooit af." Dit is denk iets te kort door de bocht. Ondanks dat het zou moeten kunnen is het een teken dat de sector uitholt en vergeet niet dat dergelijk gedrag, burgers die op de pof leven, één van de belangrijkste oorzaken is van het ontstaan van de economische crisis. Dus die opmerking gaat mij iets te snel en is wel erg genuanceerd. Bij een gezonde sector past dat soort financieel gedrag niet.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Wie o wie kan nu eens een profiel geven van de 30 % toppers? Ik ben echt benieuwd hoe dat eruit ziet........

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het wordt de wet van de jungle ,zoals het hoort in een bananenrepubliek

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Weet je wat pas ellende is, dat je de poll over Verburg oneindig opnieuw kunt invullen. Als de dierenvrienden dit gaan doen krijgen we echt een objectief beeld.

 • no-profile-image

  EdelRatte

  Eeen mooi feitelijk stukje schrijfsel vergaderboer. Alleen ben ik nieuwsgierig wie die 30% zekere blijvers zijn. Ik vermoed dat daar boeren tussen zitten die al eens vet uitgekocht zijn, op leeftijd zijn(met hoog eigenvermogen, deeltijd boeren etc
  Het is heel verleidelijk om te denken dat alleen boeren met 100 koeiekoppen de blijvers zijn......ik als Edel Ratte ben daar echter helemaal niet zo zeker van.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Edelratte, denk dat je de afvallers moet zoeken bij die melkveehouders die nu nog investeren in quota voor meer als 18 cent of die maar raak melken en daardoor veel superheffing moeten betalen maar ook die melkveehouders die de voor een kapitaal in de machineloods hebben staan kortom die een kostprijs hebben die veel te hoog is kunnen wel eens bij deze groep afvallers horen

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Kom op Gibo jongens. Er is er bij jullie best eentje die weet hoe die top 30% in elkaar steekt... De suggestie wordt gewekt dat we een derde toppers hebben dus ik ben reuze nieuwsgierig......

 • no-profile-image

  derk

  Niet aflossen van boeren kun je natuurlijk niet zo maar vergelijken met niet aflossen bij burgers. Bij burgers gaat het meestal om hypotheken voor aankoop van woning, dat is net als grond waardevast. Boeren die veel gefinancierd hebben voor aankoop van quota of oud ijzer, dat is een heel ander verhaal. Dat is namelijk niet waardevast. De aflossingen zullen toch in lijn moeten lopen met de afschrijvingen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.