Redactieblog

378 x bekeken 4 reacties

USDA verhoogt oogstprognose graan

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor graan in de Verenigde Staten met 1,9 miljoen ton naar boven bijgesteld.

De totale oogstprognose komt hiermee op 59,4 miljoen ton. De gemiddelde opbrengst wordt geschat op 2.950 kilo per hectare. Daarmee is de prognose met 100 kilo per hectare naar boven bijgesteld. Het niveau blijft onder de opbrengst van vorig jaar.

Tegelijkertijd verloopt de oogst in sommige delen van de Verenigde Staten moeizaam. Door de slechte weersomstandigheden is de oogst van wintertarwe inmiddels voor 56 procent van het land. Normaal is op dit tijdstip 84 procent van de wintertarwe geoogst.

In Europa werd de oogstprognose eerder ook al naar boven bijgesteld. De Europese Commissie stelde de de oogstprognose twee weken gelden met 3,9 miljoen ton naar boven bij. De totale oogstverwachting in Europa is 291,2 miljoen ton.

De hoge oogstverwachtingen hebben een negatief effect op de prijsvorming. De noteringen voor graan in Europa daalden deze week opnieuw. Alleen in Duitsland steeg de prijs. Hamburg noteerde voor voertarwe 9 euro meer met 119 euro per ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  JOngens voor dat jullie reageren zoek even op internet de gemiddelde tarwe opbrengst van b.v de staat washington op en vergeet niet dat het vaak gaat om bedrijven gaat van 1000ha of groter voor degene die zich er echt op toeleggen is aan deze kant van de plas 8ton ook geen uitzondering meer maar waar wintertarwe niet mogelijk is word graan vaak geteeld als b.v. dekvrucht voor luzerne of om gewoon voor vruchtwisseling en in streken waar het groeiseizoen te kort en of te koud voor mais en soya met als gevolg lagere opbrengsten Het gemiddelde in nederland zal ook niet veel boven de 6 en half a 7 ton zitten

 • no-profile-image

  haesen

  Ik denk dat boer harm van lunteren zijn eigen dikwijls niet te blij moet maken. Wij hebben ook tarwe van iets meer dan 11 ton geoogst maar dit zijn uitschieters. de GEMIDDELDE opbrengst in belgie en nederland is belange niet zo hoog! deze opbregensten van 11 zijn enkel mogelijk op de beste gronden van het land en in uitzonderlijk groeizame jaren.

 • no-profile-image

  Harm

  wanneer ik die opbrengsten per ha bekijk, kunnen ze beter nieuwe natuur in de VS aanleggen. Met 11 TON per ha doet de nederlandse akkerbouwer het toch ruim 3 keer zo goed!!!

 • no-profile-image

  W Geverink

  De nederlandse akkerbouwer krijgt ook drie keer zoveel regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.