333 x bekeken

'Te weinig onderzoek naar genmodificatie dieren'

De Commissie Biotechnologie bij Dieren (CBD) betreurt het dat er buiten de medische wereld geen initiatieven worden genomen voor de toepassing van genetische modificatie bij dieren.

Als dat wel zou gebeuren, kan de commissie een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over het biotechnologiebeleid.

Dat schrijft voorzitter Ebert Schroten in het jaarverslag van het CBD, een adviescommissie van landbouwminister Gerda Verburg. De organisatie toetst onderzoeksaanvragen waarbij genetische modificatie van dieren in het spel is. Daarbij gaat het uitsluitend om medische toepassingen, want uit andere disciplines zijn in het twaalfjarig bestaan van het CBD geen verzoeken binnengekomen; de commotie rondom stier Herman had plaats voor de oprichting van de organisatie.

Sindsdien zijn er in Nederland geen onderzoeken verricht waarbij genetische modificatie op landbouwhuisdieren wordt toegepast. Omdat bepaalde biotechnologische ingrepen voor medische doeleinden inmiddels niet meer vergunningplichtig zijn, worden de activiteiten van het CBD op een laag pitje gezet. Mogelijk wordt de organisatie op termijn opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.