Redactieblog

241 x bekeken

Scrapie-besmetting in vroeg stadium aantoonbaar in melk

Een besmetting met scrapie is veel eerder zichtbaar in de melk van een schaap dan aan de symptomen van het dier.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leicester in Engeland. Wanneer een schaap besmet is met scrapie duurt het ongeveer twintig maanden voordat het dier symptomen van de ziekten vertonen. In melk blijkt de ziekte eerder zichtbaar, met behulp van nieuwe analysetechnieken.

De vondst van prionen in de melk is volgens de wetenschappers een grote zorg voor de verspreiding van de ziekte. Uit proeven blijkt dat twee van de drie lammeren die besmette melk kregen te drinken ook besmet raakten met scrapie.

Verschillende wetenschappers zijn er nog van overtuigd dat de ziekte niet via de consumptie van melk kan worden overgedragen aan mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.