Redactieblog

274 x bekeken

Nieuwe test toont Q-koorst sneller aan

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een test ontwikkeld die Q-koorts in een eerder stadium kan aantonen.

De nieuwe test toont het DNA van de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii in het bloed. Hierdoor is de ziekte eerder aan te tonen dan met de test die tot nu toe gebruikt wordt. Deze test toont antistoffen tegen de ziekte aan. Doordat de antistoffen in een vroeg stadium van de ziekte nog niet aanwezig zijn, kan Q-koorts met deze test pas in een later stadium worden vastgesteld. Met de nieuwe test kan de ziekte twee weken eerder worden gediagnosticeerd.

Mensen die zich bij de huisarts met verschijnselen van de ziekte melden, kunnen een dag later al de uitslag hebben, zegt arts-microbioloog Bart Vlaminckx van het Sint Antonius Ziekenhuis. “Door een snellere ontdekking kunnen aan de patiënt eerder de juiste antibiotica worden voorgeschreven en verloopt de ziekte milder en met minder artsenbezoek.”

Het ziekenhuis begon vorig jaar met de ontwikkeling van de test. Dit seizoen bleek die erg succesvol. Acht gerenommeerde ziekenhuizen hebben belangstelling getoond. De test is inmiddels in gebruik genomen door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, dat in de regio met de meeste besmettingen ligt. In dit ziekenhuis is vorige week een polikliniek ingericht speciaal voor Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.